Kuva: Jorma Hynninen
Jorma Hynninen vieraili tänä kesänä ensimmäistä kertaa Hailuodossa.

Tähti mukana talkoissa

7.8.18

Jorma Hynnisestä piti tulla kansakoulunopettaja, joka harrastaa laulua


Teksti: Antti Karvonen . Kuvat: Antti Karvonen .

Hailuodossa saatiin nauttia todellisen mestarin taidonnäytteestä, kun Jorma Hynninen saapui esiintymään Hailuodon Musiikkipäiville viime perjantaina. Säveltäjä Einojuhani Rautavaaran muistolle omistettu konsertti veti Hailuodon kirkon täyteen väkeä.

Hailuodon Musiikkipäiville Hynninen tuli säveltäjän lesken Sini Rautavaaran kutsumana, joka esiintyi konsertissa yhdessä Hynnisen kanssa. Hän kehui tapahtuman tunnelmaa ja maanläheistä filosofiaa.

– Tämä on siinä mielessä erikoisfestivaali, että kaikki artistit tekevät työnsä talkoohengessä, Hynninen sanoo.

 

Edesmennyttä ystävää muistamassa

Hailuodon konsertin ohjelmisto koostui lähes kokonaan Einojuhani Rautavaaran tuotannosta. Hänestä ja Hynnisestä tuli läheisiä ystäviä yhteisen työn kautta. Rautavaara sävelsi viisi oopperaa, joissa Hynninen lauloi pääroolissa.

– Einojuhani teki paljon yhteistyötä laulajien kanssa, ja otti vastaan ideoita siitä, miten esimerkiksi orkesterin kokoonpanoon liittyvät asiat tulisi ratkaista, Hynninen kertoo.

Hän sai olla toisinaan mukana myös edesauttamassa säveltäjämestarin luovaa prosessia.

– Einojuhani oli säveltämässä Van Goghista kertovaa Vincent-oopperaansa, mutta häneltä puuttui viimeinen näytös. Satuin itse olemaan New Yorkissa, jossa oli meneillään Van Gogh -näyttely.

– Viestitin Einojuhanille, että täällä on oopperasi viimeinen näytös. Hän saapui paikalle ja inspiroitui niin, että sävelsi lopun.

 

Kansainvälinen ura alkoi Italiasta

Vuosikymmenten ajan maailman suurimpia esiintymislavoja kiertäneen Hynnisen kansainvälinen ura alkoi todellisesta oopperapyhätöstä, Milanon La Scalasta. Tuossa vaiheessa hän oli laulanut jo kymmenkunta vuotta Suomen kansallisoopperassa, mutta kertoo Milanon olleen hänelle tulikaste.

– Kansainvälisten oopperatalojen työtahti ja -tavat olivat täysin erilaisia kuin Suomessa, vaatimustaso oli omaa luokkaansa. Kaikki piti osata paremmin ja nopeammin kuin kotimaassa.

Milanosta Hynnisen tie vei Müncheniin, Wieniin, Madridiin, Pariisiin ja muihin suuriin oopperakaupunkeihin. Erityinen paikka Hännisen sydämessä on Yhdysvalloilla.

– Ehkä kaikkein tärkein näin jälkikäteen ajateltuna on Metropolitan-ooppera, jossa esitin erilaisia rooleja seitsemän vuoden ajan. Oli erittäin palkitsevaa tehdä töitä kansainvälisen huippumiehistön kanssa.

Oopperalaulajan uraa en osannut ajatellakaan.

– Jorma Hynninen

 

Tulkitseminen on joskus raskasta

Hynnisen mukaan laulaminen antaa mahdollisuuden tulkita sellaisia sisäisiä tunteita, joille ei välttämättä löydy väylää arkielämässä. Laulun sanojen ja sävellyksen syvällinen ymmärtäminen vaatii tietoisuutta niiden historiallisesta kontekstista ja tarkoituksesta.

– Nämä asiat täytyy sisäistää henkilökohtaisella tasolla, laulaminen ei ole pelkkää sanojen tuottamista. Täytyy esimerkiksi ymmärtää Eino Leinon tai Schubertin elämää, se, millaisessa ajassa he elivät, mikä oli heidän käsityksensä romanttisesta rakkaudesta ja mitä he halusivat teoksillaan sanoa.

Joskus syvällinen tulkinta voi olla myös raskasta, kun jokin aihe tulee lähelle omaa elämää.

– On laulajalle vaarallinen tilanne, jos mennään ylikokemisen puolelle, silloin saattaa laulu loppua. Kun vaimoni kuoli puolitoista vuotta sitten, jouduin muuttamaan ohjelmistoani, sillä osa lauluista liippasi liian läheltä tätä aihetta.

 

Opettajasta tulikin laulaja

Jorma Hynninen valmistui alun perin kansakoulunopettajaksi. Neljän opettajavuoden jälkeen ura laulajana kuitenkin aukesi, eikä hän ole katsonut taakseen.

– Kuvittelin, että minusta tulisi kansakoulunopettaja joka harrastaa laulua, siinäpä hyvä yhdistelmä. Oopperalaulajan uraa en osannut ajatellakaan.

Virallisesti eläkkeellä oleva Hynninen kiertää edelleen ahkerasti ympäri Suomea esiintymässä. Laulamista hän aikoo jatkaa niin kauan kuin se on mahdollista.

– Laulaminen on edelleen hauskaa ja suhteellisen helppoa. Siinä vaiheessa kun se käy vaikeaksi tai yleisö sanoo, että on aika lopettaa, lopetan, Hynninen kertoo.

Lue lisää aiheesta:

Hailuodon seurakunta Ihmiset ja elämä