Pyhäkoulunpidon hiipuminen surettaa

3.9.18

Lapset tarvitsevat kristillistä kasvatusta elämän turvaksi, sanoo lastenohjaaja ja lähetyssihteeri Anja Hämäläinen, jota pyhäkoulunpidon hiipuminen surettaa.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Soile Tumelius .

Kaikissa seurakunnissa ei enää pidetä pyhäkouluja.

Muhoksen seurakunnan lastenohjaaja ja lähetyssihteeri Anja Hämäläinen näkee monia syitä pyhäoulun hiipumiseen.

– Yhteiskunta on muuttunut. Kristillisyys on nykypäivän lapsiperheissä aika ohutta. Aiemmin pyhäkouluun toivat lapsiaan ne vanhemmat, joilla itsellään oli hyvä kokemus pyhäkoulusta. Monille nykyvanhemmille pyhäkoulu on vieras asia.

Muhoksellakin pyhäkoulunpito on tällä hetkellä tauolla.

– Osin se on meillä tilakysymys. Vanhassa puukirkossa ei ole osoittaa erillistä tilaa, jossa lapset voisivat olla pyhäkouluohjaajan ohjauksessa saarnan aikana. Kirkko on kaukana seurakuntatalosta, joten siirtyminen muualle saarnan ajaksi ei onnistu.

– Ohjaajiakaan ei ole helppoa löytää. Osa kokee, ettei enää osaisi pitää pyhäkoulua, vaikka olisi aiemmin toiminut ohjaajana. Osa ei halua sitoutua tällaiseen säännölliseen tehtävään.

Pyhäkoulunohjaajaksi voi ryhtyä henkilö, joka halua välittää Taivaan Isän hyvää tahtoa Hänen työrukkasenaan, Hämäläinen määrittelee.

Pyhäkouluja on Muhoksella pidetty myös kodeissa vielä 1980- ja 1990-luvuilla. Muhoksella on kokoontunut myös perhepyhäkoulu, jonne vanhemmat jäivät yhdessä lastensa kanssa.

– Ryhmä kokoontui säännöllisesti joitakin vuosia, kunnes lapset kasvoivat ohi pyhäkouluiän.

Pyhäkoulun suosio on mennyt heiluriliikettä Muhoksella oikeastaan aina, sanoo pitkään varhaiskasvatuksen parissa töitä tehnyt Hämäläinen. Viimeksi pyhäkoulua on paikkakunnalla pidetty pari vuotta sitten.

– Harmittaa, että pitkä perinne hiipuu. Lapsille pidetään hartaushetkiä esimerkiksi perhekerhoissa, mutta eihän se ole sama asia.

Hämäläinen miettii, mikä auttaisi havahtumaan pyhäkoulujen ahdinkoon.

– Aika hurjalta tuntuisi vain todeta, että pyhäkoulut ovat aikansa lapsi eikä niitä enää tarvita.

– Monesti tuntuu, että nuoret äidit ja isät odottavat seurakunnalta enemmän tukea omaan vanhemmuuteensa kuin kristillistä kasvatusta lapsilleen. Seurakunnan pitämässä isovanhempien ja lasten iltakammarissa sen sijaan näkee, kuinka tärkeänä kristillistä kasvatusta pitävät lasten isovanhemmat.

Hämäläinen on pitänyt pitkään pyhäkouluja.

– Kaipaan sitä pyhän tuntua, joka syntyi kun kertoi lapsille Jumalasta ja Jeesuksesta.

– Pidin myös siitä aitoudesta, jolla lapset kyselivät hengellisistä asioista. Lapsille saattoi myös rehellisesti sanoa, että ei aikuinenkaan aina tiedä kaikkeen vastausta.

– Myös laulaminen lasten kanssa oli ihanaa.

 

Mitä ajatuksia juttu herätti? Anna palautetta toimitukseen täällä: https://rauhantervehdys.fi/palaute/

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Muhoksen seurakunta Yleinen