Puhutteleva raamatunkohta tiivistyy bible journalingissa

28.9.18

Limingan seurakuntatalon nuorten raamiksessa on käyty keväästä saakka läpi Johanneksen evankeliumia bible journaling -menetelmää käyttäen.


Minna Kolistaja Minna Kolistaja

Limingan seurakuntatalon Nuorisonurkassa Varpu Tuuri, Saara Hyyppä, Jonna Rautio, Aino Kallio, Janna Martikkala, Roosa Leinonen, Noora Paakkari ja Milja Lempinen työstävät keskittyneinä kuvituksia, joiden aiheen kukin on poiminut Johanneksen evankeliumin yhdeksännestä luvusta.

Bible journalingille ei ole vielä vakiintunutta hyvää suomenkielistä nimeä. Sitä voisi kuitenkin kuvailla vaikkapa visuaaliseksi raamattumietiskelyksi.

Muistiinpanoja ja alleviivauksia Raamattuihin on tehty kautta aikojen. Bible journaling on näyttävämpää. Itseä puhutteleva raamatunkohta puetaan kuvalliseen muotoon. Raamatunkohta voidaan myös tiivistää tekstaamalla lyhyeksi voimalauseeksi. Raamatusta voidaan valita myös kokonainen suora lainaus.

On olemassa erityisiä Raamattuja, joissa on tavallista leveämpi valkoinen marginaali sivun laidassa. Suomeksi on kuitenkin julkaistu vasta bible journaling -Raamattu, joka sisältää Uuden testamentin ja psalmit.

Yhtä hyvin kuvituksen voi tehdä erilliseen vihkoon tai päiväkirjaan, niin kuin Limingan raamiksen nuoret tekevät.

 

Meditaatiota ja inspiroitumista

Nuorisotilassa kuuluu kuvittamisen aikana vain hiljainen taustamusiikki. Kuuluuko menetelmään siis hiljaa oleminen?

– Ei välttämättä täydellinen hiljaisuus, mutta kylläkin rauha, nuoret määrittelevät.

– Piirtäminen on vähän kuin meditaatiota.

– Tänne on kiva tulla nollaamaan viikon tapahtumat.

– Ja inspiroitumaan Raamatusta.

– Hiljaisuus ei ole sellaista noloa, kiusaannuttavaa hiljaisuutta. Jokainen haluaa työstää kuvitustaan rauhassa ja kaikki kunnioittavat tätä toivetta.

Raamiksen lopuksi katsotaan aikaansaannokset.

– Joskus ei itse saa yhtään kiinni illan raamatunkohdasta. Siksi onkin mukava kuulla, mitä merkityksiä muut siitä ovat löytäneet. Usein näkökulma on ihan erilainen kuin itsellä, nuoret ovat huomanneet.

– Toisinaan käy niin, että jonkun toisen valitsema kohta koskettaa paljon enemmän kuin se, jonka itse valitsin, jatkaa raamista vetävä nuoriso-ohjaaja Kirsi Junnonaho.

Hän korostaa, että pääasia ei ole piirustustaito.

– Pointti on raamatunkohta ja sen työstäminen. Ei tarvitse ajatella, että voi, enhän mä osaa piirtää. Jokaisella on omanlaisensa kädenjälki.

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Limingan seurakunta Yleinen