Kuva: Kauko Matinlauri toimii meklarina orjamarkkinoilla.

Kursailu pois ja orjaksi!

19.9.18

Jokainen osaa jotakin, uskoo hyväntekeväisyystempauksen meklari Kauko Matinlauri. Hän rohkaisee tyrnäväläisiä mukaan orjamarkkinoille: tapahtumassa voi laittaa oman osaamisensa kiertoon muiden hyväksi. Hyväntekijä voi ryhtyä vaikkapa pihan haravoijaksi vanhukselle.


Riitta Hirvonen Salme Kinnunen

Kun sama tapahtuma järjestetään toista kertaa peräkkäin, voiko sanoa, että kyseessä on jo perinne? Järjestetäänkö Tyrnävällä siis perinteiset orjamarkkinat syyskuun lopussa, ja ne vetää perinteisesti meklarin roolissa Kauko Matinlauri.

Meklarin kanssa sovitaan, että näin voidaan huoletta todeta. Jos vuosi sitten Tyrnävän tapahtumassa vielä kartutettiin kokemusta, toisella kerralla, tänä syksynä, ei kenenkään enää tarvitse kursailla ja kainostella oman osaamisensa suhteen, vaan orjaksi voi ryhtyä epäröimättä.

– Kaikki on hyviä jossakin, meklari sanoo painokkaasti.

Orjamarkkinoiden idea on tässä: huutokaupassa jokainen voi ostaa orjan ennalta sovittua tehtävää varten. Orjan voi huutaa itselleen tai lähimmäisensä käyttöön.

Mutta huutaa ei voi, jos ihmiset eivät ensin rohkaistu orjaksi muiden joukkoon.

– Palvelus voi olla haravointiapua, ikkunan pesua, kirjan tai lehden lukemista vanhukselle tai ryhtymistä hänen kävelykaverikseen, Matinlauri selvittää ja palaa ajatukseen siitä, että jokaisella on jokin lahja ja keino, joilla voi ilahduttaa toista ihmistä.

Kertyneet varat menevät kirkon Yhteisvastuukeräyksen ja Suomen Lähetysseuran Tasauskeräyksen hyväksi.

Meklarin mielestä oman tehtävän keksimistä rajoittaa vain mielikuvitus. Kun sen päästää valloilleen, keksii jo mikä olisi omaa hyväntekeväisyyttä. Matinlauri kertoo, että vuosi sitten seurakunnan kappalainen Outi Pohjanen lupautui viemään vapaapäivänään ihmisiä retkelle Mankilanjärven rannalle Rantsilaan.

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Tyrnävän seurakunta Yleinen