Vielä ehtii ehdokkaaksi

10.9.18

Seurakuntavaalien ehdokaslistojen on oltava valmiina ensi maanantaina, mutta tietoja niistä on yhä hankala löytää.


Elsi Salovaara Kirkon viestintä

Marraskuisten seurakuntavaalien ehdokkaaksi ehtii vielä ilmoittautua.

Mikäli mahdollisuus päästä vaikuttamaan kirkon työhön ja toimintaan kiinnostaa, on ilmoittauduttava mukaan kuitenkin sutjakkaasti.

Ehdokaslistoja kokoavien valitsijayhdistysten on toimitettava kaikki tiedot seurakuntien kirkkoherranvirastoihin maanantaina 17. syyskuuta.

Valitsijayhdistyksistä, niiden teemoista ja arvoista löytyy tietoa valtakunnalliselta vaalisivustolta www.seurakuntavaalit.fi. Sieltä voi katsoa, millaisia ehdokaslistoja omasta kotiseurakunnasta löytyy.

Ehdokaslistan perustamiseen riittää kymmenen nimeä

Rauhan Tervehdyksen tilaajaseurakunnista tietoja tosin ei löytynyt vielä viikkoa ennen ehdokasasettelun päättymistä ollenkaan valtaosalta seurakuntia. Ainoastaan Tyrnävän kohdalla oli tieto Keskustan listasta.

Oulun seurakunnissa ehdokkaita asettavien tahojen esittelyt löytyvät osoitteesta www.oulunseurakunnat.fi/seurakuntavaalit/taustaryhmat.

Ehdokaslistoja Rauhan Tervehdyksen tilaajaseurakunnissa ovat asettaneet perinteisesti poliittisten puolueiden lisäksi vanhoillislestadiolaiset ja seurakuntien toiminnassa aktiivisesti mukana olevat.

Toisin kuin useilla paikkakunnilla Suomessa, esimerkiksi nuorilla tai partiolaisilla ei ole ollut omia listoja.

Jos sopivaa ehdokaslistaa ei löydy, kymmenen saman seurakunnan äänioikeutettua jäsentä voi perustaa uuden valitsijayhdistyksen. Tarkempia tietoja valitsijayhdistyksen perustamisesta löytyy osoitteesta www.seurakuntavaalit.fi.

Erilaisille näkökulmille annetaan tilaa

Seurakuntavaaleissa valitaan yli 8 000 luottamushenkilöä yhteensä noin 400 seurakuntaan seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

Vaalien tunnus on Minun kirkkoni, #minunkirkkoni.

Kirkko merkitsee meistä jokaiselle eri asioita. Tunnuksella halutaankin nostaa esiin erilaisia näkökulmia.

Äänestämällä seurakuntien jäsenet valitsevat ehdokkaiden joukosta päättäjiä, jotka ohjaavat kirkon suuntaa tulevaisuudessa.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 18.11. Ennakkoäänestysaika on tiistaista lauantaihin 6.–10.11.

Äänioikeus pian rippikoulun jälkeen

Seurakuntavaalit ovat ainoat vaalit, joissa saavat äänestää myös alaikäiset.

Äänioikeutettuja ovat viimeistään vaalipäivänä 16 vuotta täyttävät evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Ensimmäisen kerran 16-vuotiaat saivat äänestää vuoden 2010 seurakuntavaaleissa. Ehdokkaiden tulee olla täysi-ikäisiä.

Vuoden 2014 vaaleissa valtakunnallinen äänestysprosentti oli 15,5 prosenttia.

Nuorten äänioikeus ei ole suuresti muuttanut päättäjien ikärakennetta, sillä seurakuntien nykyisistä luottamushenkilöistä vain 6 prosenttia on alle 30-vuotiaita.

Luottamushenkilöillä voi olla paljon valtaa

Vaaleissa valitut luottamushenkilöt päättävät monista merkittävistä seurakunnan toimintaan ja talouteen liittyvistä asioista.

Seurakuntien luottamuselinten maallikkojäsenet osallistuvat myös kirkon ylimmän päätöksentekoelimen, kirkolliskokouksen maallikkoedustajien valintaan.

Kirkolliskokous päättää kirkon isoista linjoista ja eniten keskustelua herättävistä asioista, kuten samaa sukupuolta olevien parien vihkioikeudesta.

Kirkko merkitsee meistä jokaiselle eri asioita.

Kommentoi ja anna palautetta jutusta

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Seurakunnat