Kuva: Papit hoitavat huoellisesti hautaukset, vaikka välillä esimerkiksi Oulun Intiön pienessä kappelissa vietetään lauantaipäivinä useita hautajaisia peräkkäin varhaisesta aamupäivästä myöhäiseen iltapäivään saakka.
Joinakin lauantaipäivinä esimerkiksi Oulun Intiön kappelissa on hautaan siunaamisia peräkkäin varhaisesta aamupäivästä myöhäiseen iltapäivään saakka.

Hautajaisia välillä ruuhkaksi asti

31.10.18

Ulkopaikkakuntalaisten hautaukset työllistävät pappeja Oulussa. Hautauskulttuurissa tapahtuu muutoksia, mutta yhä edelleen monet omaiset haluavat siunaustilaisuuden viikonlopulle. Jos hautajaisia järjestettäisiin aiempaa enemmän keskellä viikkoa, voisivat seurakunnat toteuttaa omaisten toivomuksia vieläkin paremmin ja varmemmin.


Riitta Hirvonen Pekko Vasantola

Hautausten määrä on kasvanut tänä vuonna Oulussa Tuiran seurakunnassa merkittävästi verrattuna samaan ajanjaksoon edellisvuonna.

Kappalainen Petteri Tuulos arvioi, että nousu saattaa olla syksyyn mennessä peräti 30 prosenttia.

Eräs syy hautauksien kasvulle on se, että Tuira on tämän vuoden ajan yksi niistä kolmesta seurakunnasta, jotka hoitavat Oulussa myös ulkopaikkakuntalaisten hautaan siunaamiset.

Siihen, että hautausten määrä on Tuirassa kasvanut huomattavasti, on todennäköisesti useita syitä. Yksi syy saattaa olla, että suuri osa ihmisistä kuolee sairaalassa.

Kun ihminen kuolee Oulun yliopistollisessa sairaalassa, omaisten mielestä voi olla luonteva järjestää myös hautaaminen ja tuhkaus Oulussa.

Vainajien tuhkaaminen on yleistynyt voimakkaasti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Oulun lisäksi krematorio on Pohjois-Suomessa vain Kajaanissa.

Tuulos kertoo, että pääkäytäntö seurakunnissa on se, että vainaja siunataan ennen tuhkausta. Myös tällä kirkon määrittelemällä käytännöllä voi olla merkitystä ratkaisuun, missä omaiset päättävät järjestää vainajan hautajaiset.

Kuolemien määrän lisääntymiseen Oulussa vaikuttavat myös kaupungin kasvu ja suurten ikäluokkien vanheneminen.

Viime keväänä uutisoitiin, että Intiön kappelin vainajien säilytystila on lähes jatkuvasti täynnä.

Hautaukset hoidetaan hyvin,

vaikka välillä on kiirettä

Tuuloksen mukaan hautaukset pystytään Tuirassa hoitamaan huolellisesti nykytilanteessa, mutta papin on pidettävä tietoisesti huolta kiireettömyyden tunteesta.

Sureville omaisille ei saa välittyä tunnelmaa kiireisistä seurakunnan työntekijöistä, vaikka hautaamisen tahti on kiihtynyt eikä ruuhkapiikeiltäkään asiassa ole vältytty Tuiran seurakunnassa.

– Hautajaisia ei hoideta vasemmalla kädellä, sillä omaiset halutaan kohdata rauhassa, Tuulos sanoo.

Vaikka näin on, Tuiran kirkkoherra Niilo Pesonen pitää tarpeellisena, että Oulun seurakunnissa tarkastellaan uudelleen käytäntöä ulkopaikkakuntakuntalaisten hautaamisten suhteen.

– Meidän on pohdittava, onko nykyinen käytäntö, jossa kaksi seurakuntaa vuorollaan vastaa ulkopaikkakuntalaisten hautaamisesta enää toimiva, hän toteaa.

Toivomus: hautajaisia olisi

myös keskellä viikkoa

Oulun hautaustoimistoissa on huomattu, että aikaväli kuoleman ja hautaan siunaamisen välillä on pidentynyt aiemmista vuosista.

Syitä myös tähän on monia, yksi sellainen on saattojoukon aikataulut. Toisinaan omaisten kesken kaikille sopivaa hautajaispäivää on vaikea löytää, koska monien elämänrytmi on kiireinen.

Yhä edelleen ruumiin siunaus ja hautaus toimitetaan pääsääntöisesti lauantaina, vaikka toimituksia voitaisiin hautaustoimistojen ja seurakunnan puolesta järjestää mielellään myös muina arkipäivinä.

Seurakunnista kerrotaan, että omaisten toivomukset – esimerkiksi hautaavasta papista, kanttorista tai muistotilaisuuden paikasta – voitaisiin usein huomioida parhaalla mahdollisella tavalla, mikäli hautajaisia järjestettäisiin nykyistä enemmän keskellä viikkoa.

Helsingin Hietaniemen hautausmaalla on vuoden 2018 loppuun asti kokeilu, jossa tarjotaan siunausaikoja myös ilta-aikaan.

Papin on pidettävä tietoisesti huolta kiireettömyyden tunteesta.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä Tuiran seurakunta