Tuula Matilainen ja Ulla Mäkinen taivuttelivat pajunoksia käsissään ympyrän muotoon.

Havuseppeleitä syntyi – ja nyt niitä saa ostaa

30.10.18

Vitsa vääntyi havuseppeleeksi Oulunsalossa. Tällä viikolla seppeleen voi ostaa lähetystyön hyväksi.


Riitta Hirvonen Riitta Hirvonen

Seurakunnassa on harrasta ja vakavaa. Jumalasta puhutaan ja kahvit juodaan.

Näistä tahallisen kärjekkäistä mielikuvista Oulunsalon seurakunnan seppeletalkoissa totta oli vain se, että iloisen talkootyön keskeytti kerran kahvittelu.

Muutoin pyhäinpäivän seppeletalkoot Toimitalon ala-aulassa sujuivat maanantai-iltana hymyssä suin, vaikka kuusen neulaset hieman pistelivät ja suuresta oksakasasta täytyi välillä etsiä tarksti kyllin kauniita kuusenoksia kranssipohjaan. Kuiva kesäkö se oli osaa kuusista kellastuttanut.

Pyöreitä kranssipohjia väänsivät vitsoista Ulla Mäkinen ja Tuula Matilainen. He laskivat, että kasasta syntyy nelisenkymmentä seppelettä myyntiin lähetystyön hyväksi.

Seppeleiden teon konkariksi mainittiin Raili Anttila (kuvassa seppeleen keskellä). Kehumista on aina vaikea ottaa vastaan, mutta kohta käy ilmi, että kyllä Anttilalla on kokemusta seppeleiden tekemisestä. Hän on myynyt niitä muun muassa Oulunsalon vanhan ajan markkinoilla.

Talkoolaiset kysyivät Anttilalta neuvoja ja yksi vinkeistä kerrottiin useammman kerran: metallilanka, jolla havut kiinnitetään, tulee vetää tiukalle. Niin tehtiin, kuten neuvottiin.

– Katsotaan, menevätkö kaupaksi. Kelpaavatko, naiset puhelivat vaatimattomina, vaikka seppeleistä alkoi muodostua komeita, tuuheita koristeita haudalle tai vaikka kodin oveen kiinnitettäviksi.

Anttila kertoi koristelleensa havuseppeleitä muun muassa kävyillä, joku toinen värillisillä nauhoilla.

Kun tekeminen alkoi sujua, hymyt levisivät entisestään.  Vapaaehtoistyö osoittautui taas kerran kivaksi ja hyödylliseksi ajankuluksi.

Kun kuusenoksia pätkineet Aarne Säynäjänaho ja Jorma Uusi-Illikainen tulivat välillä ulkoa viiman keskeltä Toimitalon ala-aulaan lämmittelemään, saivat he tekijänaisilta ystävällisen kehotuksen: menkää hyvänen aika juomaan välillä kahvia ja syömään leivät.

Valmiita seppeleitä myydään tiistaina 30.10.–perjantaina 2.11. kello 9–16 kirkkoherranvirastossa sekä lauanataina 3.11. klo 17–18 ja messun jälkeen kirkossa.

Seppeleitä voi varata etukäteen lähetyssihteeri Ulla Mäkiseltä, p. 040 506 5511 tai etunimi.sukunimi@evl.fi.

Seppeletalkoot järjestettiin Oulunsalossa myös viime vuonna. Silloin tehtiin havuseppeleet sankarihaudoille.

Tällä viikolla seppeletalkoita pidetään Karjasillan seurakunnassa keskiviikkona 31.10. kello 9-15. Niitä myydään keskiviikkona klo 16-19 Lämsänjärven leirikeskuksessa. Etukäteisvaraukset lähetyssihteeri Paula Rosbacka, p. 040 5752 714.

Talkoolaiset Aarne Säynäjänaho ja Jorma Uusi-Illikainen sekä kirkkoherra Petri Satomaa perkasivat hyviä havuja seppeleitä tekeville naisille.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Oulunsalon seurakunta Yleinen