Erja Anttila ja Anu Kanerva-aho ja säestävät iskelmämessun Temmeksen kirkossa.

Iskelmä soi Temmeksen kirkossa

10.10.18

Monen iskelmän sanoituksista voi löytää kristillistä sanomaa, sanoo Anu Kanerva-aho, joka on tekemässä iskelmämessua Temmeksen kirkkoon.


Minna Kolistaja RT arkisto / Riitta Hirvonen

Temmeksen kirkossa pidetään sunnuntaina 14. lokakuuta iskelmämessu. Musiikinopettaja Anu Kanerva-aho, mistä idea on lähtöisin?

– Minun ja Erja Anttilan musiikkialan yritys Sointupaja on tehnyt jo aiemmin yhteistyötä Tyrnävän seurakunnan kanssa: kokosimme esimerkiksi Temmeksen kirkon 250-vuotisjuhlakonsertin ja olemme vetäneet muun muassa päiväkodin kevätkirkkoja. Jokin aika sitten kappalainen Outi Pohjanen ehdotti, että tekisimme yhdessä jonkin tavanomaisesta poikkeavan messun.

– Kirkkomuusikkojen ja kanttorien Facebook-ryhmässä jaettiin vinkkejä siitä, miten iskelmämessua on eri puolilla Suomea järjestetty. Huomasin, että siinäpä olisi hauska ja vähän uudempi idea tännekin.

Mitä iskelmämessussa on luvassa?

– Tuttuja lauluja, esimerkiksi Satumaa, Ystävän laulu, Yksinäinen saarnipuu, Kaksoiselämää, Hopeinen kuu…  Temmeksen kuoro esittää alkuun kaksi tangoa. Kahdeksan iskelmää lauletaan yhteislauluna. Solistina on temmesläinen Juhani Marttila. Erja säestää marimballa ja lyömäsoittimilla, itse säestän pianolla ja kosketinsoittimilla.

– Iskelmämessu on rakenteeltaan kuin messu saarnoineen ja ehtoollisineen. Liturgista osiota on hiukan lyhennetty, jotta mukaan mahtuu mahdollisimman paljon musiikkia.

– Hyviä kappaleita olisi ollut tarjolla paljon, karsiminen oli kova. Kappaleita riittäisi vielä vaikka toiseenkin iskelmämessuun.

Monet ovat sitä mieltä, että kirkkoon ei sovi kuin hengellinen, harras musiikki. Mitä sanot heille?

– Olen aiemmin toiminut useita kesiä kanttorina Tyrnävän seurakunnassa. Kesäkonsertteja tehdessäni olen jo joutunut miettimään, mikä musiikki sopii kirkkoon. Kesäkonsertit saivat hyvän vastaanoton. Kevyempikin musiikki katsottiin täällä kirkkoon sopivaksi. Se antoi rohkeutta tämän iskelmämessunkin toteuttamiseen.

– Kyllähän kirkoissa on jo vuosia kuultu niin sanottua kevyempää musiikkia jo gospelmessuissa, kansanlaulukirkoissa ja Suomalaisessa messussakin.

– Varmasti iskelmämessu jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan. Korostan, että olemme valikoineet kappaleet tarkkaan niin, että ne sanoitukseltaan sopivat kirkossa esitettäviksi.

– Itse asiassa hyvin monen iskelmän sanoituksista voi löytää kristillistä sanomaa. Esimerkiksi Unto Monosen tangossa Satumaa voi ihan hyvin ajatella viitattavan taivaaseen tai tuonpuoleiseen: Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa / missä onnen kaukorantaan laine liplattaa / missä kukat kauneimmat luo aina loistettaan / siellä huolet huomisen voi jäädä unholaan.

– Kirkkovieraiden kalastelun vuoksi emme iskelmämessua järjestä. Mutta samalla ajattelemme, että iskelmämessu voisi olla syy lähteä kirkkoon jollekulle, joka ei muutoin tule lähteneeksi.

Iskelmämessu 14.10. kello 18 Temmeksen kirkossa.

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Tyrnävän seurakunta Yleinen