Seurakuntamestari Soile Kontio ajattelee lämpimästi kappelin monia tapahtumia, esimerkiksi konsertteja, joissa hän ei ole voinut välillä kuin ihmetellä muusikin tuomaa ihmeellistä tunnelmaa.

Kappeli kasvatti seurakuntamestaria

19.10.18

Soile Kontio tuli Pyhän Luukkaan kappelin seurakuntamestariksi ujona nuorena työntekijänä. Luukkaan ystävällinen ilmapiiri kasvatti hänestä rohkeamman ihmisen.


Riitta Hirvonen Riitta Hirvonen

Seurakuntamestari Soile Kontiolle Pyhän Luukkaan kappeli Oulun yliopiston kampuksella ei ole kirkko muiden joukossa. Hän aloitti työt Luukkaalla kesällä 2004 hieman ujona ja sosiaalisesti kömpelönä, kuten itse kuvailee avoimesti.

Kontio kertoo, että Luukkaan työntekijät ja seurakuntalaiset olivat alusta saakka nuorelle seurakuntamestarille ystävällisiä.

– Paikkaan oli aina hyvä tulla, ihmiset jaksoivat kannustaa hymyillen. Kun en uutena ihmisenä osannut aina vastata ihmisten kysymyksiin, muut tulivat avuksi.

Lämmin ja lempeä suhtautuminen antoi Kontiolle hyvän, turvallisen kasvualustan kehittyä omassa työssään varmemmaksi.

Kappelin ilmapiirissä ujous alkoi väistyä .

Ihmisten lisäksi myös kappeli rakennuksena teki hyvää nuorelle suntiolle.

– Luukas on moderni, pieni ja inhimillisen oloinen. Ehkä siellä siksi syntyi nopeasti armollinen, elämänläheinen fiilis: sain olla sellainen kuin olen, kukaan ei odottanut minulta täydellisyyttä.

Yksin oleminen kappelilla on kodikasta

Harva seurakuntalainen tulee ajatelleeksi suntion työtä tarkasti. Kontio kertoo, että hän on kirkoissa, myös Luukkaalla, paljon yksinään. Luukkaalla yksin oleminen on kodinomaista, hän toteaa.

– Puuhaan kappelissa kaikenlaista. Kirkkosali on minun lempipaikkani. Alttari on erityisen kaunis, kun sinne paistaa aurinko.

Kontio on kappelin Facebook-sivujen ylläpitäjä. Hän laittaa ”naamakirjaan” välillä kuvia ”kulisseista”. Eräässä kuvassa vihkiryijy tuulettuu ulkona pakkasella.

Vaikka seurakuntamestaria ei useinkaan tapaa kirkkokahvilla muiden seassa, on hän messun alussa kirkon ovella ennättänyt toivottaa kirkkovieraat tervetulleiksi Luukkaalle.

– Otan mielelläni ihmiset vastaan, hän kertoo.

Kun ensi sunnuntaina vietetään kappelin 30-vuotisjuhlia, kuvailee Kontio, että juhlan aiheena ovat kappelin elämä ja paikan kaikki ystävät.

– Olen joskus kappelilla kuullut sivusta, kuinka ihmiset käyttävät siellä ilmaisua Luukkaan seurakunta. Se kertoo paikan vahvasta me-hengestä ja identiteetistä.

Juhlassa syödään yhdessä kakun kera

Pyhän Luukkaan kappelin 30-vuotista taivalta juhlitaan sunnuntaina 21.10. Tapahtuma käynnistyy kello 10 messulla ja jatkuu sen jälkeen juhlatilaisuudella.

Tilaisuuden aluksi nautitaan seurakunnan tarjoama keittolounas ja kakkukahvit.

Juhlapuheen pitää kappelin elämää sen alkuvaiheessa rakentamassa ollut ja alueella yliopistopastorina toiminut Pekka Rehumäki.

Juhlassa on mahdollista tutustua Pyhän Luukkaan vuosikymmenistä kertovaan, äskettäin valmistuneeseen muistojulkaisuun, jonka Soile Kontio on koonnut.

Tapahtumassa on esillä myös kappelin historiasta kertova näyttely, johon on koottu vuosien varrelta kertyneitä valokuvia ja lehtileikkeitä.

Juhlamessun toimittaa Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen ja messussa avustavat seurakunnan kappalainen Päivi Jussila ja yliopistopastori Ari Savuoja sekä diakoniatyöntekijä Saila Luukkonen.

Musiikista vastaavat kanttori Raakel Pöyhtäri ja sekakuoro Tuike.

Lapset voivat tavallisen tapaan osallistua pyhäkouluun saarnan aikana. Pyhäkoulua on pidetty vapaaehtoisvoimin Luukkaalla jo yli kymmenen vuotta.

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä Tuiran seurakunta Yleinen