Kirkkojen edustajat vetoavat poliitikkoihin

11.10.18

Kirkkojen edustajat kirivät poliitikkoja tekemään rohkeasti myös vaikeita ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Erityishuoli edustajilla on alkuperäiskansasta ilmastomuutoksen keskellä.


Oulun hiippakunta, Riitta Hirvonen Pixabay

Tänään ja eilen Inarissa kokousta pitävä Barentsin kirkkojen neuvosto on lähestynyt julkilausumalla Arktisen neuvoston jäsenmaiden ympäristöministereita.  Ympäristöministerit ovat koolla parhaillaan  (9.–12.10.) Rovaniemellä.

Barentsin kirkkojen neuvosto painottaa, että nyt on aika tehdä vaikeitakin päätöksiä, jotta ilmastonmuutosta voidaan hillitä. On aika siirtyä kestäviin elämäntapoihin, todetaan julkilausumassa. Siinä kehotetaan nykysukupolvea luopumaan itsekkyydestä ja toimiman tulevien sukupolvien hyväksi.

Neuvosto muistuttaa poliittisia päättäjiä myös siitä, että alkuperäiskansat ovat erityisen haavoittuvassa asemassa ilmastomuutoksen seurauksena. Alkuperäiskansoilla, kuten saamelaisilla, on puolestaan tietoa ja kokemusta, jota tarvitaan ilmastonmuutoksen vaikutusten kohtaamisessa.

– Pohjoisen luonto on erityisen herkkä, minkä vuoksi näemme ilmastonmuutoksen vaikutukset täällä ehkä selvemmin. Barentsin kirkkojen neuvosto haluaa kiinnittää huomiota tähän ja vastuuseemme säilyttää luomakunta elinkelpoisena myös tuleville sukupolville, toteaa Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi.

Barentsin kirkkojen neuvostoon kuuluu luterilaisten ja ortodoksisten kirkkojen hiippakuntia Norjasta, Ruotsista, Suomesta ja Venäjältä.