Nyt etsitään yhteistyötahoja jakamaan Hoksauta minut -kortteja siellä missä ikäihmiset liikkuvat, sanovat Piia Pengerkoski ja Teija Keränen.

Hoksauta minut -korttikampanja etsii yksinäisiä ikäihmisiä

11.10.18

Oulussa aletaan etsiä yksinäisiä, syrjäytymisvaarassa olevia tai jo syrjäytyneitä ikäihmisiä, joita palvelut eivät tavoita.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Minna Kolistaja .

– Tavoitteena on löytää yli 65-vuotiaita oululaisia, jotka eivät ole osallisina oikein missään, sanoo tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyöntekijä Teija Keränen.

Etsivä ja löytävä vanhustyö kohdistuu ikäihmisiin, jotka eivät ole osallistuneet minkään järjestön, seurakunnan tai muun virallisen tahon toimintaan. IkäArvokas -hankkeella heille halutaan kertoa arkea tukevista palveluista ja osallisuutta lisäävästä toiminnasta.

Työvälineeksi etsimiseen ja löytämiseen on painatettu niin kutsuttuja huolikortteja. Parhaillaan etsitään yhteistyökumppaneita, jotka voivat ottaa näitä Hoksauta minut -kortteja jaettavakseen.

– Kortteja olisi hyvä saada ikäihmisten arkisiin ympäristöihin: apteekkeihin, lähikauppoihin, kotihoitoon, taksinkuljettajille, sanoo IkäArvokas -hankkeen projektityöntekijä Piia Pengerkoski.

Seurakunta tuli ja välitti

Ideana on, että yhteistyötahot antavat kortteja ikäihmisille. Vanhukset itse päättävät, pistävätkö kortin postiin.

Kortti ohjautuu oman seurakunnan diakoniatyöntekijälle, joka ottaa ikäihmiseen yhteyttä kahden viikon kuluessa kortin saapumisesta.

– Sitten yhdessä mietitään, mitä ikäihminen kaipaa elämäänsä, Keränen sanoo.

– Tätä on kokeiltu jo aiemmin muutamilla paikkakunnilla. Ikäihmiset ovat olleet diakoniatyöntekijän soitosta yllättyneitä mutta ilahtuneita, sanoo Pengerkoski.

– Kortin laittaneet kokivat, että seurakunta tuli ja välitti, Keränen jatkaa.

Alkajaisiksi ikäihmisen kanssa selvitetään – joko puhelinkeskustelussa tai kotikäynnillä – millaisia palveluja tai toimintoja hän kokee tarvitsevansa. Tavoitteena on löytää palveluja ja tekemistä, jotka tuovat sisältöä yksinäisen elämään.

– Muualla saatujen kokemusten perusteella voi sanoa, että yksinäiset ikääntyneet kokevat vaikeaksi lähteä mukaan säännölliseen toimintaan, esimerkiksi kerhoihin. Heille onkin räätälöity muun muassa omia yksittäisiä palvelupäiviä. Niiden avulla kynnys lähteä muuhun toimintaan madaltui ja omalla asuinalueella alettiin jopa elvyttää kyläilykulttuuria, Pengerkoski sanoo.

Ikäihminen päättää itse, haluaako tulla löydetyksi

Keränen ja Pengerkoski korostavat, että löydetyksi tuleminen on vapaaehtoista: Hoksauta minut -kortin täyttää ikäihminen itse taikka yhdessä läheisen tai kortteja jakavan yhteistyötahon kanssa. Kortin postittaminen on lähettäjälle maksutonta.

– Ilman lupaa ei korttia kukaan lähetä. Itsemääräämisoikeus jää ihmiselle itselleen.

Kortti valittiin työkaluksi, koska se on ikäihmiselle tuttu väline.

– Emme me somesta näitä tavoittelemiamme ihmisiä löydä, Keränen ja Pengerkoski sanovat.

”Koetko olosi yksinäiseksi tai turvattomaksi? Onko elämäntilanteesi muuten haasteellinen?”, kysytään huolikortissa, jolla yksinäiset ikäihmiset voivat pyytää diakoniatyöntekijän yhteydenottoa.

 

Hoksauta minut -kortti kehitettiin muutama vuosi sitten Kirkkopalveluissa Yhteisvastuukeräysvaroilla.

– Silloisissa kokeiluseurakunnissa kohdattiin todella eristyneitä ihmisiä, Keränen ja Pengerkoski sanovat.

Yksinäisyys on laaja ongelma, joka on hyvin esimerkiksi seurakuntien diakoniatyöntekijöiden tiedossa. Keränen lainaa tuoretta valtakunnallista kyselyä, jonka mukaan yksinäisten ihmisten kohtaaminen on seurakuntien diakoniatyön arkea.

Valtakunnallisen diakoniabarometrin mukaan yli 100 000 asukkaan kaupunkien diakoniatyöntekijöistä 57 prosenttia kohtaa työssään yksinäisiä ikäihmisiä viikoittain.

Yksinäisyyden ja syrjäytymisvaaran taustalta löytyy monia syitä, muun muassa leskeksi jääminen, päihdeongelma, sairastelu, heikentynyt liikuntakyky tai mielenterveyden ongelmat. Usein pelkästään jo se, että ikää karttuu, tekee uusien ihmissuhteiden luomisen haastavammaksi.

 

  • Kirkkopalveluiden ja Oulun diakonissalaitoksen säätiön 3,5-vuotinen IkäArvokas-hanke levittää eri puolille Suomea etsivän vanhustyön mallia.
  • Malli kehitettiin vuosina 2014–2016 Yhteisvastuukeräyksen tuotoilla. Hoksauta minut -kortti on yksi hankkeen aikana kehitetyistä menetelmistä tehdä etsivää ja löytävää vanhustyötä.
  • Kortteja on jaettu jokaiseen Oulun seurakuntaan. Liikkeelle niitä saadaan sitä mukaan kun löytyy kortteja jakavia yhteistyökumppaneita.
  • Kirkkopalveluiden käynnistämässä hankkeessa Oulu on Pohjois-Pohjanmaan pilottikunta. Mallia voidaan viedä myös muille paikkakunnille.

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Seurakunnat Yleinen