Kuva: Vakkurilan päiväkerho Haukiputaalla 2018 syksyllä
Lastenohjaajat Sarita Kirves (kuvassa) ja Jenny Törmänen auttoivat lapsia taikinan pyörittämisessä. Lapset kuulivat, että aamupalalta jäänyttä puuroa voi käyttää sämpylätaikinan valmistamisessa.

Lapsiryhmässä harjoitellaan arjen taitoja

2.10.18

Lapset oppivat Haukiputaan seurakunnan päiväkerhossa, kuinka sämpylöitä leivotaan


Riitta Hirvonen Riitta Hirvonen

Perheenäiti Paula Räihä on aamuyhdeksältä kiireinen Wirkkulassa, haukiputaalaisten lasten ja nuorten kokoontumistiloissa. Autossa nukkuu perheen vauva, jonka sisarukset Ellen ja Ossian rientävät sisälle päiväkerhoon.

Äiti kiirehtii vauvan luokse, mutta huikkaa ovelta, etteivät Ellen ja Ossian halua jäädä kerhosta pois millään. Lapset ovat innoissaan muun muassa päiväkerholaisten yhteisistä retkistä ja siitä, että kerhossa on saanut leipoa, sotkuja pelkäämättä.

– Isommat lapset kävivät päiväkerhossa ensin ja tartuttivat innostuksen pienempiin. Kerho on jäänyt perheeseemme tavaksi, Paula Räihä kertoo.

– Päiväkerhojen ohjaajat kirjoittavat vihkoihin terveisiä siitä, mitä kerhossa kunakin päivänä on tapahtunut. Viestit jäävät myös muistoiksi lapsille näistä lapsuuden ikävuosista.

Paula Räihälle on tärkeää sekin, että lapset oppivat pienestä pitäen tuntemaan seurakunnan.

 

Kerhohetket sisältävät arjen taitoja opettelua

Kun lapsia tuovat vanhemmat lähtevät Wirkkulasta tahoillensa, kerho pääsee alkamaan. Lastenohjaaja Sarita Kirves paljastaa, että tällä kertaa lapset pääsevät paistamaan sämpylöitä. Kaikille on luvassa oma taikinan palanen.

Ensimmäiseksi on pestävä kädet. Päiväkerholaiset menevät tottuneesti riviin ja odottavat rauhallisina vuoroaan.

– Juuri arjen taitojen oppiminen on yksi tärkeä asia päiväkerhoissa, Kirves ja hänen työparinsa Jenny Törmänen kertovat.

Arjen taitoja kysytäänkin, sillä taikinapalanen pöydällä houkuttelee sotkemaan käsiä tarttuvalla taikinalla. Jos kiusaus nuolaista sormia käy ylivoimaiseksi, käsienpesu alkaa uudestaan – leipuri ei nuole kesken kaiken sormiaan.

Sillä aikaa kun sämpylät paistuvat, lapset kokoontuvat piiriin ja harjoittelevat muun muassa viikonpäiviä ja vuodenaikoja. Hartaus on lyhyt, lohdullinen tarina myrskyävältä mereltä.

Kun kerho jatkuu, lapset pääsevät harjoittelemaan lisää ryhmässä olemisen taitoja. Leikeissä ketään ei jätetä yksin, mutta tärkeä taito on sekin, että osaa kysyä kohteliaasti lupaa päästä mukaan muiden touhuihin.

Erilaisten taitojen oppimista myös seurataan Haukiputaan päiväkerhoissa, sillä vanhempien luvalla seurakunnasta raportoidaan neuvolaan lasten kehityksestä. Käytäntö – joka on sama myös Oulun muissa seurakunnissa – liittyy 4-vuotiaiden laajempaan neuvolatarkastukseen.

 

Liikunta ja ulkoilu ovat myös vanhempien odotuksia

Sosiaalisten taitojen opettelu on yksi niitä asioista, joita vanhemmat pitävät tärkeimpinä seurakunnan kerhoissa.

Tämä selviää tuoreesta Diakonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyöstä. Se käsitteli vanhempien odotuksia päiväkerhon ja pikkukoulun toiminnalle Oulun seurakunnissa.

Selvityksen mukaan monet vanhemmat toivovat myös ohjattua liikuntaa lapsilleen. Vaikka kaikki vanhemmat eivät näe varsinaisen kristillisen opetuksen olevan tärkeää, koettiin siihen liittyvät periaatteet tärkeiksi.

Luonnon kunnioittaminen sekä hyvän ja pahan erottamisen tärkeys kuuluvat olennaisesti varhaiskasvatuksen kristilliseen opetukseen. Tutkimuksen mukaan nämä painotukset koettiin erittäin tärkeiksi myös kodeissa.

Marja Panagopuloksen ja Kirsi Pekkalan opinnäytetyö tehtiin Oulun evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluvien lasten huoltajille, joiden lapsi oli täyttänyt kolme vuotta kuluvan vuoden heinäkuuhun mennessä.

 

Tiiviisti päiväkerhosta:

Seurakunnan päiväkerhotoiminta aloitettiin vuonna 1945 osittain sosiaalisista tarpeista. Sen erityisenä tavoitteena oli tukea lasten koteja kristillisessä kasvatuksessa.
Päiväkerhoissa lapsesta välitetään ja hänen hengellistä herkkyyttään vaalitaan.
Lapselle pyritään tuottamaan lapsuuden iloa. Kerhossa leikkiminen, liikkuminen, käsillä tekeminen, taide ja ilmaisu eri muodoissaan ovat keskeisiä asioita.
Päiväkerhossa toimitaan yhteistyössä lapsen perheen kanssa.
Päiväkerhoon osallistumisen myötä lapsi muodostaa omaa kokemustaan seurakunnasta.
Seurakunnan omassa toiminnassa noudatetaan varhaiskasvatussuunnitelman (Vasun) periaatteita. Vasu on tuonut seurakunnan varhaiskasvatukseen tärkeitä korostuksia, kuten toiminnan lapsilähtöisyyden. Seurakunnat tekevät vasun hengessä yhteistyötä eri toimijoiden, kuten kunnan kanssa.
Lähde: evl.fi

Kun kerho jatkuu, lapset pääsevät harjoittelemaan lisää ryhmässä olemisen taitoja.

 

 

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko