Maija-Liisa Nygård (oik) oli hyvää seuraa toimittaja Riitta Hirvoselle. Kyytiä polki Matti Salojärvi Mäntykodilta.

Mummu Maija-Liisa Nygårdin kanssa riksa-ajelulla

18.10.18

Isovanhempien päivän haastattelu syntyi Oulun Seudun Mäntykodin riksassa. Ajelun aikana puhuttiin muun muassa kännykkäparkin tarpeellisuudesta mummulassa.


Riitta Hirvonen Riitta Vesala, Riitta Hirvonen

Voi, noita nykyajan isovanhempia!

Jos heitä mielii haastatella, pitää lähteä riksan kyytiin, vaikka kuinka hirvittäisi.

Oulun kauppakeskus Valkeassa on vietetty tänään Isovanhempien päivää Sukupolvet yhdessä – Iloa Arkeen -tapahtumassa.  Toiminnalliseen hetkeen osallistunut isoäiti Maija-Liisa Nygård tulee haastatelluksi Oulun Seudun Mäntykodin riksassa, sillä päivä tarjosi muun muassa ilmaista pyöräkyytiä – ja ajelulle tempautui myös toimittaja Nygårdin kanssa.

Viltti jalkojen päälle ja torikierros alkoi hieman harvinaisessa ajoneuvossa.

Riksan kyydissä selviää, että Nygårdilla on kaksi lastenlasta.  Hän mummuilee mielellään viikottain, vaikka aikaa on myös muille harrastuksille.

Nygård myöntää, että voi eläkeläisenä antaa lapsenlapsilleen kenties jopa enemmän rauhallista yhteistä aikaa kuin aikoinaan omille lapsilleen työvuosina.

– Hellämielinen mummu olen, hän luonnehtii itseään, mutta kertoo, että mummulassa on tällä hetkellä yksi ”sääntö”, jota alakouluikäisten vieraiden on välillä vaikea ymmärtää.

– Meillä toimii kännykkäparkki, jotta pystyisimme vaihtamaan rauhassa kuulumisia. Kyllä mummu ja pappa haluaa kuulla, mitä lapsille kuuluu. Toisaalta mummulassa ollaan joissakin asioissa joustavimpia kuin kotona, sillä mummulassa saa herkutella.

Nygård kertoo, ettei hänellä itsellään ole mielikuvia omista isovanhemmistaan, mikä on ryhtynyt iän myötä hieman harmittamaan häntä.

– Äidin vanhempia en ole nähnyt ollenkaan, Nygård kertoo.

Isovanhempien päivä on toiminnallinen: eri sukupolvet tanssivat yhdessä alkuperäisen Popcorn-hitin tahdissa.

Ilo mahdollisuudesta välittää on kaikille yhteinen

Isovanhempien  päivää vietetään vuosittain lokakuun kolmantena lauantaina Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry:n aloitteesta.

Varsinainen juhlapäivä on lauantai 20.10.

Päiväkodeissa, päiväkerhoissa, perhekerhoissa ja isovanhempien käsityökerhoissa päivään on juhlistettu koko tämän viikon ajan.

Isovanhempien päivä nostaa esiin ikäihmisten merkityksen seuraaville sukupolville. Kaikki vanhat ihmiset eivät ole isovanhempia, eivätkä kaikki isovanhemmat ole vanhoja. Isovanhempien päivä voi silti olla välittämisen ja ilon päivä ihan kaikille.

Tänä vuonna Isovanhempien päivän pääyhteistyökumppaneina ovat Oulun kaupungin varhaiskasvatus ja Oulun seurakunnat. Tapahtumissa on mukana yli 20 oululaista päiväkotia, Kiimingin, Tuiran, Karjasillan ja Oulujoen seurakunnat sekä Oulun tuomiokirkkoseurakunta.