Pihla Lumijärvi ja Saimi Puranen keksivät aikailematta kuvitusideat penaaleihinsa.

On iso juttu olla täysi kymppi!

19.10.18

Limingan seurakunnassa on aivan omanlaisensa malli järjestää Kymppisynttäreitä.


Minna Kolistaja Minna Kolistaja

Liminkalaiset koululaiset katsovat keskittyneesti elokuvaa, jossa kuvataan kahden bangladeshilaisen lapsen elämää.

Päähenkilöitä on kaksi: kymmenvuotias Mahmuda haaveilee tulevansa opettajaksi. Haave tuntuu mahdottomalta, sillä perheellä ei ole varaa laittaa tytärtään kouluun. Sen sijaan Mahmuda tekee kahta työtä: ensin 8-tuntista työpäivää kivenlohkareita kivivasaralla pienien ja sen jälkeen vielä muoviroskaa keräten.

Samanikäisellä Surovi-tytöllä on ollut parempi onni: hän on päässyt lähetysjärjestön ylläpitämään kouluun, jonne valitaan oppilaat slummin kaikkein köyhimmistä perheistä.

Videon loputtua lähetyssihteeri Sanna Mettovaara kertoo, että me vauraammissa maissa elävät voimme tehdä hyväntekeväisyyttä. Voimme lahjoittaa rahaa, jolla mahdollistetaan koulutusta köyhienkin maiden lapsille.

Elokuva liittyy Limingan seurakunnan järjestämiin Kymppisynttäreihin. Tapahtuma kootaan neljän rastin ympärille. Teemoina ovat kansainvälisyys ja seurakunnan työ ulkomailla sekä kädentaidot sekä liikunnallisuus. Koululaiset askartelevat kynäpenaalin, pelaavat ulkona vauhdikasta joukkuepeliä ja kuulevat lähetystyöntekijä Mikko Pyhtilän kertomuksia elämästä Tansaniassa.

Kaapo Vaarala viimeistelee penaaliaan.

Limingassa on oma malli Kymppisynttäreille

– Meillä Limingassa on tällainen ihan oma malli järjestää Kymppisynttäreitä, sanoo nuorisotyönohjaaja Maria Pohjola.

Limingassa lapset saapuvat juhlille koulujen kautta, koulupäivän aikana. Tavanomaisempaa on, että 10 vuotta täyttävien kotiin lähetetään kutsu ilta- tai viikonlopputilaisuuteen, jossa on ohjelmaa ja tarjoilua.

Tarjoilua toki on Limingankin Kymppisynttäreillä. Kouluruokatuona päivänä on pizzaa. Se tarjoillaan hienosti pöytiin ja poikkeuksellisesti seurakuntatalon salissa. Pöydät kattavat ja tarjoilun hoitavat liminkalaiset 8- ja 9-luokkien kotitalousoppilaat. Seurakunta tarjoaa jälkiruoaksi täytekakkua.

Kymppisynttärit on Pohjolan mukaan monella tapaa hyvää yhteistyötä. Tapahtumalla seurakunta tavoittaa lähestulkoon kaikki Limingan 10-vuotiaat. Heitä on tällä hetkellä Liminganlahden, Tupoksen ja Ojanperän kouluissa noin 250.

Kymppisynttärit järjestetään niin, että osallistua voivat kaikki oppilaat.

– Tapahtumaan osallistuukin valtaosa ikäluokasta. Kymppisynttäreitä pidetään tärkeänä. Lapset myös itse tietävät odottaa niitä. Monesti nelosluokkalaiset alkavat jo itse kysellä, että milloinkas ne meidän synttärit pidetään.

 

Tärkeää yhteistyötä, mukavaa yhteisöllisyyttä

Hyvää palautetta kuuluu myös opettajien suusta:

– Seurakunnan kanssa tehdään hyvää ja tärkeää yhteistyötä, sanoo Marja Rantakokko.

Harri Leinosen mukaan Kymppisynttärit tarjoavat mukavaa yhteisöllistä tekemistä ja mukavan vaihtelevia rasteja.

Kymppitoiminnalla on kirkossa pitkät perinteet.

– Kymmenvuotiaat ovat tosi kivassa iässä. Heidän parissaan on mukava ja tärkeä tehdä työtä. Viisikymppisiä juhlitaan, miksipä ei kymppisynttäreitäkin. On aika iso juttu olla täysi kymppi, sanoo Maria Pohjola.

Seurakuntatalon pihamaalla pelattiin Lähetyskaaos-peliä.

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Limingan seurakunta Seurakunnat Yleinen