Hiukkavaara on monien mahdollisuuksien alue, sanovat Oulujoen seurakunnan lapsi- ja perhetyön sihteeri Anu Suomalainen, diakoniatyöntekijä Anu Fedotoff, nuorisotyönohjaaja Sari Meriläinen ja kirkkoherra Ilkka Mäkinen.

Oulujoki varautuu kasvuun

18.10.18

Oulujoen seurakunta varautuu Hiukkavaaran suuralueen kasvuun. Lähitulevaisuudessa lasten ja nuorten määrä tuplaantuu.


Minna Kolistaja Sanna Krook, Minna Kolistaja

Hiukkavaaraan syntyy koko Pohjois-Suomen suurin asuinalue. Parissakymmenessä vuodessa alueelle tulee koti noin 20 000 asukkaalle. Hiukkavaaran suuralueelle kaavoitetaan viidennes Oulun koko asuntotuotannosta ja sinne muuttaa paljon lapsiperheitä.

– Lapsivaltaisuus alkaa näkyä jo ihan konkreettisesti Perhetuvassa, jota seurakunta pitää tiistaiaamuisin Hiukkavaaratalolla, kertoo lapsi- ja perhetyön sihteeri Anu Suomalainen.

Alueelle muuttaneet nuoret vanhemmat ovat tulleet tosi avoimella mielellä mukaan seurakunnan tarjoamaan toimintaan.

 

Lasten ja nuorten määrä tuplaantuu

Alueen kasvu alkaa näkyä seurakunnan suuntaan etenkin lapsi-, varhaisnuoriso- ja nuorisotyössä.

Kymmenen lähivuoden aikana alueen lasten ja nuorten määrä tuplaantuu nykyisestä. Vuonna 2025 Hiukkavaaran suuralueella asuu esimerkiksi 7–12-vuotiaita arviolta noin 1000 enemmän kuin nyt ja 13–18-vuotiaita lähes 1100 enemmän kuin nyt.

Kouluikäisille suunnattua varhaisnuoriso-, nuoriso- ja rippikoulutyötä tekemään tarvitaan yksi nuoriso-ohjaaja lisää.

– Yksi lastenohjaajan toimi muutetaan määräaikaiseksi nuorisotyönohjaajan viraksi, sanoo kirkkoherra Ilkka Mäkinen.

– Ajatuksena on, että voisimme olla saattelemassa alueen nuoria täysi-ikäisiksi asti. Samalla pystymme turvaamaan laadukkaan rippikoulutoiminnan kasvavalle nuorten ikäluokalle.

 

Seurakunta toimii tiiviissä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa

Seurakunta ei ole vastaamassa alueen kasvun haasteisiin yksin.

– Oulujoen seurakunnalla on tiivistä ja toimivaa yhteistyötä kaupungin nuorisotoimen ja koulujen kanssa. Yhteistyöllä on meillä jo pitkät perinteet ja se on toimivaksi havaittu juttu, sanoo nuorisotyönohjaaja Sari Meriläinen.

– Yhteistyössä olemme reivanneet varhaiskasvatusta uuteen suuntaan. Esimerkiksi päiväkerhossa ja iltapäiväkerhossa työparina on seurakunnan ja kaupungin työntekijä, jatkaa Mäkinen.

Elokuussa 2017 käyttöön otetussa Hiukkavaaratalossa toimivat koulu, päiväkoti ja kirjasto. Talossa saa myös sosiaalitoimen ja neuvolan palveluita. Siellä ovat läsnä myös nuorisotalo, kulttuuritalo Valve, Oulu-opisto sekä monet järjestöt ja yhdistykset.

– Oli onni, että seurakunta pääsi mukaan heti alussa. Nyt talo on tilojen puolesta täynnä. Mutta toimijoita kyllä otetaan mukaan yhteistyökuvioihin edelleen, työntekijät sanovat.

 

Asukkaat toivotaan mukaan toiminnan ideointiin

Oulujoella ollaan valmiita myös ottamaan alueen ihmiset mukaan ideoimaan toimintaa työntekijöiden rinnalle.

– Toivomme, että toivoo että ihmiset toisivat rohkeasti esille ajatuksiaan ja toiveitaan. Nuorisotyön puolella meillä jo onkin ryhmä luottonuoria, jotka tuovat nuorten näkökulmaa toiminnan suunnitteluun, Meriläinen iloitsee.

– Olemme valmiita luomaan uutta alueen ihmisten kanssa, Mäkinen ajattelee.

Unohtaa ei sovi seurakunnan muitakaan kulmakuntia. Esimerkiksi Korvensuoran suuralueelle rakennetaan tulevaisuudessa merkittävästi.

– Eikä niin sanottuja vanhojakaan alueita ole jätetty paitsioon. Niillä järjestetään aluekohtaisia tapahtumia, sanoo diakoniatyöntekijä Anu Fedotoff.

 

Seurakunnalle tilat uuteen kauppakeskukseen

Seurakunnalla on edessä isoja haasteita. Samalla toimintaan varatut taloudelliset raamit pienenevät noin 18 prosenttia nykyisestä ensi vuoden alussa, kun Oulujoen seurakuntaan nyt kuuluvat Ylikiiminki ja Yli-Ii siirtyvät osaksi Kiimingin seurakuntaa.

Myös Oulun seurakuntien yhteinen tavoite vähentää omassa omistuksessa olevia kiinteistöjä koskee Oulujoenkin seurakuntaa. Heikkilänkankaan seurakuntakodista luovutaan ensi vuoden aikana. Huonesuon seurakuntakodin tilanne on tällä hetkellä auki.

Seurakunta vuokraa kokoontumis- ja toimistotilaa kauppakeskuksesta, joka valmistuu ensi kesänä Hiukkavaaratalon viereen.

– Esimerkiksi lastenkerhoa, joitakin nuorisotyön juttuja ja diakoniapiiriä varttuneemmille siellä voisi pitää, mahdollisesti myös kirkollisia toimituksia viikonloppuisin, Mäkinen listaa.

Tiia Kaarestolle Hiukkavaaran suuralueen kasvu tarkoittaa lisää palveluja. Kuva: Sanna Krook

 

”Perhetupaan pitää käydä tutustumassa”

Tiia Kaareston kolmihenkinen perhe asuu Kiulukankaalla Hiukkavaaran suuralueella.

– Hiukkavaaratalolle on meiltä matkaa noin 2,5 kilometriä. Jos asuisimme lähempänä, kävisimme varmasti täällä päivittäin.

Kaaresto on havainnut, että seurakunta pitää Hiukkavaaratalolla Perhetupaa.

– Se vaikuttaa mukavalta. Pitää ehdottomasti käydä katsomassa. Ja myös seurakunnan järjestämä päiväkerho ja iltapäiväkerho kiinnostavat sitten kun Noomi vähän kasvaa.

Kaaresto kertoo, että hänen laillaan monet alueen nuoret perheet kaipaavat paikkaa, jossa tutustua samassa elämäntilanteessa oleviin.

– Tekemisen ei välttämättä tarvitse olla ohjattua. Ainakin itse kaipaan enemmänkin paikkaa vapaalle seurustelulle ja leikkimiselle.

Kaaresto muutti Kiulukankaalle Toppilansaaresta pari vuotta sitten. Asuinalueen plussaksi hän lukee esimerkiksi sen, että luonto on lähellä.

– Pururata lähtee melkein kotiovelta ja metsään on lyhyt matka. Luonto on itselle tärkeä rauhoittumispaikka. Vaunuttelemme ulkona joka päivä.

Hiukkavaaran alueen kasvu on Kaareston kannalta hyvä asia.

– Se tarkoittaa, että palveluita tulee lisää. Nyt lähimmät päivittäistavarakaupat ovat Ruskossa ja Haapalehdossa. Olisi myös hienoa, jos tälle alueelle saataisiin esimerkiksi uimahalli.

Kuva: Sanna Krook

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulujoen seurakunta Seurakunnat Yleinen