Piispa asettui toivon ja erilaisuuden rikkauden puolelle

26.10.18

Piispa Samuel Salmi kuvasi Rauhan Tervehdyksen haastattelussa tammikuussa 2001 erilaisuutta elämän rikkaudeksi. Silloin piispa oli aloitamassa uudessa virassaan.


Riitta Hirvonen Rauhan Tervehdys/Arkisto

Rauhan Tervehdys 4.1.2001:”Mutta on myös selvää, että nyt eletään aikaa, jolloin etsitään arvoja, elämän mielekkyyttä. Kaiken kiireen  keskelläkin ihmiset ymmärtävät,  että sydämen äänet kuuluvat siellä, missä otetaan kantaa ihmisen toivoon ja ihmisen sisäiseen vapauteen.”

Näin totesi piispa Samuel Salmi haastattelussa, joka tehtiin vain muutama päivä ennen hänen vihkimystään piispan virkaan.

Haastattelun loppupuolella piispa jatkoi vielä toivon puhetta sanomalla näin: ” Kirkko on yhteisö, joka julistaa toivoa ja se on meidän varsinainen voimamme. Meillä on kuolleista nousut Vapahtaja, joka on kaiken tuskan ja kärsimyksen voittaja. Kun osoitamme häntä, sitä mahdollisuutta, joka avautuu hänen seuraamisensa kautta, siinä on ydin, joka voi muuttaa ihmisen sydämen ja sitä kautta koko maailmaa.”

Samassa haastattelussa piispa kertoi, että hänen elämänsä ja toimintansa johtolanka on erilaisuuden hyväksyminen ja arvostaminen sekä yhdessä toimiminen erilaisina ihmisinä.

Rauhan Tervehdys seurasi tiiviisti Samuel Salmen ”ensi metrejä” uudessa tehtävässä. Piispan vihki virkaan silloinen arkkipiispa Jukka Paarma (kuva vihkimyksestä).

Paarma kehotti Oulun piispaa seuraamaan, miten ihmiset elävät, voivat ja jaksavat.

”Vapauden sanoman viestijän on pidettävä huolta siitä, etteivät tämän ajan ihmistä sortavat voimat – tehokkuuden ja tuottavuuden ylikorostus – riistä ihmisarvoa niiltä, jotka eivät ole yhtä nokkelia, nopeita ja tehokkaita kuin toiset”, arkkipiispa puhui vihkimyksessä Salmelle.

Tulevana sunnuntaina 28.10. Oulun tuomiokirkossa vietetään piispa Salmen lähtöjuhlallisuuksiin kuuluvaa piispanmessua.  Tilaisuus alkaa kello 10.  Messua voi seurata www.virtuaalikirkko.fi