Saako olla huolissaan?

2.10.18

Ei ole paha asia välittää toisista, korostaa Limingan diakoniatyöntekijä Marika Kamps.


Minna Kolistaja Minna Kolistaja

Huolettaako, miten lähimmäinen pärjää, kun seinän takaa kuuluu öiseen aikaan kovaäänistä riitelyä tai perheen lapset kulkevat kylmään vuodenaikaan kovin kevyesti puettuina tai kun ikäihminen ei tunnu koskaan poistuvan kotoaan ruokakauppaan.

Miten ulkopuolinen voi auttaa, Limingan diakoniatyöntekijä Marika Kamps?

– On tietysti vaarana, että joku loukkaantuu ja kokee, että hänen asioihinsa puututaan. Itse ajattelen, että olemme vastuussa toisistamme. Jos tarkoitusperä on hyvä eli lähimmäisen auttaminen, silloin asioihin puuttuminen ei ole kyttäämistä. Ei ole paha asia välittää toisista.

– Jos esimerkiksi naapurista kuuluu jatkuvasti öistä meteliä, asia pitää viedä eteenpäin ottamalla yhteyttä kunnan sosiaalityöntekijään.

– Apu voi olla tarpeen myös masentuneelle taikka taloudellisessa ahdingossa olevalle. Rahahuolet vievät voimia ja aivokapasiteettia muulta.

– Ihmiselle voi ihan hyvin vinkata, että seurakunnasta saa taloudellisia avustuksia. Pieniähän ne ovat, mutta kuitenkin oljenkorsia matkan varrella. Samalla saa itselleen kuuntelijan ja ongelmien vyyhti alkaa purkautua kun saa apua esimerkiksi velkajärjestelyyn hakeutumiseen.

– Jos ei halua kysyä toisen avuntarpeesta kasvotusten, voi vaikka tipauttaa postilaatikosta kirjeen: ”En halua tunkeilla, mutta olen huolissani tilanteestanne. Jos haluatte apua niin seurakunnan diakoniatyö auttaa. Puhelinnumero sinne on…”.

Tuleeko seurakuntaan huolenilmauksia lähimmäisen tilanteesta?

– Kyllä tulee. Usein huolenaiheena on vanhuksen pärjääminen. Joskus soittaa naapuri, joskus meille soittavat kaukana asuvat sukulaiset.  Diakoniatyöntekijä voi tarvittaessa soittaa tällaiselle vanhukselle ja kysyä, saako tulla kotikäynnille.

Perisuomalainen itse pärjäämisen pakko ei aina ole hyvä asia?

– Ongelmat eivät itsekseen häviä. Moni kuitenkin esittää ulospäin pärjäämistä ja kuvittelee, että ongelman kanssa pärjää kunhan ei myönnä sen olemassaoloa ääneen.

– Saatetaan ajautua tilanteeseen, jossa ihmisellä on 10–15 eri paikoista otettua pikavippiä. Koko velan määrä voi lopulta käydä musertavaksi.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Limingan seurakunta