Vuoden pappi 2018 saamelaistyön sihteeri Erva Niittyvuopio. Julkistus Pappisliiton 100-vuotisjuhlassa Helsingissä 3.10.2018.

Saamelaispappi Erva Niittyvuopio on Vuoden pappi

3.10.18

Saamelaisuudesta kerrotaan vähän muun muassa koulujen oppikirjoissa, Erva Niittyvuopio sanoo.


Kirkon viestintä Anna-Maija Vuorma

Suomen kirkon pappisliiton hallitus valitsi keskiviikkona Vuoden papiksi 2018 saamelaistyön sihteerin Erva Niittyvuopion Oulusta. Valinta julkistettiin Pappisliiton 100-vuotisjuhlassa Helsingissä.

Valinnan perusteluissa todetaan, että Niittyvuopio on tehnyt työssään monin tavoin saamelaisuutta näkyväksi Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa. Hän on toiminut yhteistyössä saamelaisten vaikuttajien kanssa myös saamelaisalueen ulkopuolella.

Niittyvuopiollla on ollut tärkeä rooli Barentsin alueen saamelaisten kirkollisten yhteyksien hoitamisessa.

Saamelaistyön sihteerin keskeisiä tehtäviä ovat saamelaisten kirkollisen työn ja erilaisten hankkeiden koordinointi.

– Antoisinta tässä työssä on ehdottomasti lasten ja nuorten kanssa työskentely omalla äidinkielellä, Niittyvuopio kertoo.

Niittyvuopio kertoo 11. lokakuuta ilmestyvässä Rauhan Tervehdyksessä lisää työstään. Hän toteaa muun muassa, että yhä edelleen saamelaisuutta kohtaan on valtaväestön keskuudessa ennakkoluuloja. Se kertoo tietämättömyydestä Euroopan pohjoisinta ja EU-alueen ainoaa alkuperäiskansaa kohtaan. 

– Kun katselin oman ala-asteikäisen poikani koulukirjaa, saamelaisuudesta kerrottiin siellä vähän, vain 1–2 sivun verran.

– Jos jostakin ei puhuta, on vaarana, että sitä ei ole olemassa, vuoden pappi toteaa.

Kommentoi ja onnittele täällä!

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Yleinen