Rauhan Tervehdyksen vs. päätoimittaja ja Oulun seurakuntien viestintäpäällikkö Rebekka Naatus, 2017.

Sanat näyttävät missä on valta

9.10.18

Jos on aina ollut siinä asemassa, jossa päätetään tärkeiden hetkien puheenaiheet ja näkökulmat, on mahdotonta tietää, miltä tuntuu olla se, jota ei koskaan kuulla.


Ihmisen saa helposti tilille puheistaan. Niin pitääkin olla. Sanat kertovat paljon enemmän kuin kukaan haluaisi. Ihan tavallisia asioita puhumallakin tulee jakaneeksi ihmisiä meihin ja niihin muihin.

Kuulostaako tutulta? ”Siellä asemalla pyörii niitä semmoisia sekopäitä.” Ja miltä kuulostavat seuraavat sanavalinnat: ”semmoinen syrjäytynyt”, ”ne pakolaiset” tai ”joku juoppo”?

Aivan huomaamatta sanojen eteen alkaa myös ilmestyä lisäsanoja, jotka tarkentavat toisen ihmisen kuulumisen johonkin muuhun ryhmään kuin ”meihin”.

Näiden tunnistaminen omassa kielenkäytössä on mahdotonta.

Jos kahvipöydän ympärillä istuu vain työssäkäyvää keskiluokkaa, rupattelu kulkee helposti kyseisen porukan mukavuusalueella. Siihen ei kuulu se, että luontevasti eläydyttäisiin työttömän ja kodittoman asemaan.

Tarvitaan jatkuvaa puhetta ja soraääniä, tunnelman rikkojia ja herättelyä, jotta oikeudenmukaisuus voisi taas hiukan enemmän ottaa voittoa epäoikeudenmukaisuudesta.

Moni nainen tunnistaa työelämästään tilanteita, joissa sukupuoli on tehnyt jaon meihin ja muihin. Niissä tilanteissa nainen on ollut se näkymätön.

Jälkeenpäin miehen saattaa olla liki mahdotonta tunnistaa tai myöntää, että näin olisi käynyt. Asiaa ei ole ollut hänelle olemassa, koska tilanne on ollut hänen näkökulmastaan aivan tavallinen.

Moni mies puolestaan on tehnyt nämä samat havainnot kotiin ja perheeseen liittyvissä tilanteissa, jolloin nainen on saattanut olla täysin tietämätön sukupuolensa valta-asemasta.

Jos on aina ollut siinä asemassa, jossa päätetään tärkeiden hetkien puheenaiheet ja näkökulmat, on mahdotonta tietää, miltä tuntuu olla se, jota ei koskaan kuulla.

Poissulkevaa puhetta ei pidä sietää, vaikka sen esille nostaminen aiheuttaa välillä pahaa mieltä.

 

Moni nainen tunnistaa työelämästään tilanteita, joissa sukupuoli on tehnyt jaon meihin ja muihin.

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä