#minunkirkkoni: Kolme varttia vaalikoneessa

25.10.18

Toimittaja testasi seurakuntavaalien vaalikoneen. Mitä vaalikoneessa kysytään ja mitä kaikkea siellä näkyy, se selviää jutusta.


Elsi Salovaara Kirkon viestintä

Niin kauan kuin olen saanut äänestää, olen täyttänyt vaalikoneen saadakseni vinkkiä sopivasta ehdokkaasta. Varsinkin nuorempana siitä oli iso apu, koska usein ei tuntenut yhtään ehdokasta.

Seurakuntavaalien vaalikoneeseen vastatessani minulla oli mielessäni ehdokas, jonka uskon olevan kanssani pitkälti samaa mieltä asioista. Halusin selvittää ennen kaikkea sen, voisinko hyvin mielin äänestää häntä.

28 kysymystä olivat monivalintatehtäviä. Mikä parasta, jo neljän kysymyksen jälkeen viereisellä palstalla näkyi listaus kolmesta sopivimmasta ja vähiten sopivimmasta ehdokkaasta. Jännittävää olikin seurata, kuinka järjestys listalla muuttui eri kysymysten kohdalla.

Raamatun kirjaimellisuus, eutanasia ja lihan syöminen

Kirkon toiminta -osiossa kysyttiin muun muassa, mitä pitää kirkon toiminnassa tärkeimpänä ja miten nuorten ääni saataisiin paremmin kuulumaan.

Suhde uskoon -kysymyksissä kartoitettiin näkemystä siihen, onko Raamattu kirjaimellisesti totta ja ajatteleeko olevansa kristitty nimenomaan sen takia että on kasvanut tähän kulttuuriin.

Sisään kirjoitettuna oletuksena kysymyksessä siis on, että vastaajat – niin ehdokkaat kuin äänestäjät – ovat Suomessa syntyneitä.

Lähimmäisyys-osiossa oli joko-tai-tyyppinen kysymys, jossa kysyttiin, pitäisikö oman seurakunnan tukea tasapuolisesti kaikkia seitsemää lähetysjärjestöä vai valita sopivimmat kumppanit.

Ajankohtaisissa aiheissa sai ruksittaa, mitä mieltä on turvapaikanhakijoiden tukemisesta, eutanasiasta ja samaa sukupuolta olevien vihkimisestä sekä lihan tarjoamisesta.

Aikaa vastaamisessa meni 45 minuuttia.

77-prosenttisesti samaa mieltä

Tulosten selvittyä pääsi katsomaan ja selaamaan omaa ehdokaslistaustaan ja katsomaan kuinka omat ja ehdokkaiden vastaukset olivat kohdanneet.

Vaikka tilanne parhaiden sopivien ehdokkaiden listalla eli hieman koko ajan, kärki pysyi liki samana alusta loppuun. Suurin muutos oli se, että alkuosioissa ykköspaikalla melkein koko ajan ollut ehdokas ”tippui” lopputuloksissa to3:sen ulkopuolelle, mutta oli kuitenkin mukana top10:ssä.

Parhaan ehdokkaan kanssa olimme 77-prosenttisesti yhteensopivia. Huonoiten minulle sopivan ehdokkaan kanssa olimme 27-posenttisesti samoilla linjoilla.

Jos haluaa suosia jotain tiettyä ikäluokkaa, sopivimpien ehdokkaiden listausta saattoi muokata niin, että rajasi näkyviin vain tietyn ikäiset ehdokkaat.

Säädön voi tehdä joko kaikille seurakunnan ehdokkaille tai jonkun tietyn listan ehdokkaille. Huomasin, että rajaaminen ei kuitenkaan onnistunut Yhteisen kirkkovaltuuston kohdalla, vain oman seurakunnan kohdalla.

Se tutuin ehdokkaani oli muuten vaalikoneen mukaan 74-prosenttisesti kanssani samaa mieltä ja oli listalla neljäntenä. Kärkiehdokkaiden joukossa on myös pari muuta tuttua kasvoa.

Ennen ääneni antamista minun onkin siis vielä pohdittava, kenelle heistä ääneni annan.

Kommentoi vaalikonetta ja anna palautetta jutusta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Seurakunnat