Kuva: Riitta Kukkohovi-Coelpaert hoitaa huolella Muhoksen seurakunnan metsiä yhdessä luottamushenkilöiden kanssa.
Muhoksen seurakunnassa ympäristöasiat ovat sydämellä, mutta aina voi ja pitää tehdä lisää ympäristötekoja, talouspäällikkö Riitta Kukkohovi-Colpaert sanoo.

Talouspäällikkö patistaa metsään

9.10.18

Uudet luottamushenkilöt menevät metsään Muhoksella, seurakunnan mailla juodaan kahvit ja kuunnellaan metsäammattilaista.


Riitta Hirvonen Riitta Hirvonen

Muhoksen seurakunnan talouspäällikkö Riitta Kukkohovi-Colpaert on ahkera metsässä kävijä. Erityisesti hän hakeutuu metsän rauhaan syksyllä.

Kukkohovi-Colpaert käy metsässä marjassa ja sienessä tai muuten vain kävelemässä. Retkelle pitää päästä välillä joka viikko. Hän tekee myös metsätöitä ja on opiskellut metsän hoitamista.

– Tänä syksynä olen erityisesti kokenut metsän rauhoittavan ja turvallisen sylin. Olen saanut surra metsässä isän ikävääni ja iloita samalla suloisen ensimmäisen lapsenlapseni syntymästä, Kukkohovi-Colpaert kertoo.

Muhoksen seurakunnasta lähdetään metsään myös isommalla joukolla.

 

Luottamushenkilöt metsään, koululaiset istuttavat puita

– Kirkkoneuvoston kanssa teemme metsäretken vähintään joka toinen vuosi. Retki suuntautuu Muhoksen metsänhoitoyhdistyksen opastuksella johonkin ajankohtaiseen seurakunnan metsäkohteeseen.

– Seuraava retki tehdään ensi syksynä, Kukkohovi-Colpaert kertoo.

– Tällä tavoin myös uudet, marraskuussa valittavat luottamushenkilöt, saavat tietoa seurakunnan omistamista metsistä ja metsänhoidon tilanteesta. Pysähdymme kahville luonnon keskellä ja keskustelemme metsäammattilaisen kanssa.

Kukkohovi-Colpaertin mukaan metsäalueet tuovat Muhoksen seurakunnan toimintaan monenlaista rikkautta: muun muassa koululaisten kanssa on istutettu puuntaimia.

Partiolaiset ja rippikoululaiset ovat tehneet metsäretkiä ja tutustuneet puustoon, metsien kasvillisuuteen, eläimiin ja lintuihin.

– Seurakuntien on hyvä pitää esillä metsäluontoa erityisesti kasvatustyössä, lasten ja nuorten keskuudessa, Kukkohovi-Colpaert sanoo.

 

Kirkon tilaisuuksia lisää luonnon keskelle

Koska metsän tiedetään tuovan runsaasti hyvinvointia, talouspäällikön mielestä ihmisten tulisi voida kokoontua yhteen luonnon keskelle aiempaa enemmän myös seurakunnan tilaisuuksissa.

– Luontokohteiden läheisyydessä – vaikka vain lähipuistossa – voitaisiin viettää yhä enemmän jumalanpalveluksia, hartaushetkiä, musiikkitilaisuuksia, hän rohkaisee.

Kukkohovi-Colpaert korostaa, että luontoa suojellaan ennen kaikkea lastemme vuoksi.

– Luonto on tärkeä sen tuottaman ilon, kauneuden ja hyödyn takia. Mitä paremmin luonto voi ympärillämme, sitä paremmin itse voimme, metsäharrastaja sanoo.

 

Metsästä mahdollisimman monille iloa

Lähemmäs 300 seurakuntaa 400:stä omistaa maata ja metsää. Valtaosa metsäomistuksista kuuluu Itä- ja Pohjois-Suomen seurakunnille.

Muhoksen seurakunnan metsäpinta-ala on noin 1000 hehtaaria.

Kukkohovi-Colpaert toivoo, että seurakunnan metsäalueista on kuntalaisille runsaasti iloa ja virkistystä. Seurakunta on vapaaehtoisesti suojellut osan, noin 40 hehtaaria omistamastaan metsästä.

Vapaaehtoisesti suojelluilla mailla sijaitsee muun muassa kaunis, päiväretkeilijöiden suosima Lemmenpolku. Seurakunnan omistaman Koortilan toimintakeskuksen läheisyydessä oleva luontopolku kunnostetaan ensi vuonna. Polkua hyödyntävät jo nyt muun muassa koululaiset.

– Sen lisäksi, että seurakunnan metsien on tärkeää olla kuntalaisten käytössä, hyvä metsänhoito on seurakunnalta tärkeä ilmastoteko, Kukkohovi-Colpaert painottaa.

Hyvin hoidettu ja kasvava metsä sitoo hiilidioksidia ja torjuu ilmastonmuutosta, hän sanoo.

 

Kierrätyspäivillä lisää ajankohtaista tietoa

Kukkohovi-Colpaert luottaa siihen, että seurakunnat hoitavat metsiään hyvin – onhan niillä oltava esimerkiksi metsäasiantuntijan laatima metsäsuunnitelma.

– Seurakunnat saavat metsistä jonkin verran lisätuloja, mutta harvalle metsätulot ovat merkittävä vuosittainen tulonlähde.

– Seurakuntien metsien moninainen arvo otetaan mielestäni erityisesti huomioon niissä seurakunnissa, joissa on tehty Kirkkohallituksen suosittelema Kirkon ympäristöohjelma ja -diplomi.

Ensi viikolla seurakunnat perehtyvät Oulussa kierrätykseen hiippakunnan kierrätys- ja kiertotalouspäivillä. Lisätietoa jaetaan muassa vanhojen kalusteiden kierrättämisestä. Päivillä kootaan ideoita, mitä kaikkea seurakunnissa voitaisiin kierrättää ja miten niissä voidaan vähentää jätteen syntymistä.

Kukkohovi-Colpaert toivoo, että kirkko tunnettaisiin siitä, että se huolehtii vastuullisesti ympäristöstä.

– Olisi hienoa, jos kirkko näyttäytyisi ihmisten mielikuvissa vahvasti ympäristön suojelijana.

Hyvä metsänhoito on seurakunnalta tärkeä ilmastoteko.

Riitta Kukkohovi-Colpaert

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Muhoksen seurakunta