Kuva: Rauhan Tervehdyksen vs. päätoimittaja ja Oulun seurakuntien viestintäpäällikkö Rebekka Naatus, 2017.

Turha väittää, ettet tiennyt

2.10.18

Mielikuvaharjoitus 40 vuoden päähän vuoteen 2058: missä olit ja mitä teit vuonna 2018, kun keskellä Eurooppaa lapset halusivat kuolla pakolaisleirillä tai kun ilmastotutkijat kertoivat, että helteen riivaamat kesät johtuvat yhden tolkuttoman eläimen ahneudesta?


Mielikuvaharjoitus 40 vuoden päähän vuoteen 2058: missä olit ja mitä teit vuonna 2018, kun keskellä Eurooppaa lapset halusivat kuolla pakolaisleirillä tai kun ilmastotutkijat kertoivat, että helteen riivaamat kesät johtuvat yhden tolkuttoman eläimen ahneudesta?

Ikävä kysymys, koska kukaan ei voi väittää, ettei olisi tiennyt näitä tosiasioita silloin vuonna 2018.

Ja aivan varmasti vuonna 2058 löytyy myös todistusaineistoa siitä, mitä täällä puuhattiin ja mihin keskityttiin.

Silloin katsellaan toisin silmin lomakuvia matkoilta saarille, joiden reunamilla lapset nukkuivat viemäriveden kastelemilla patjoilla. Silmien edessä ovat myös faktat kehitysmäärärahojen leikkauksista ja päätöksistä, joiden mukaan ihmisoikeudet ja ilmastonmuutos ovat asioita, joita mietitään joskus toiste.

Poliittiset yksityiskohdat eivät enää erotu, mutta laajat tapahtumankulut näkyvät.

Tämän päivän vauvat katsovat aikuisina tänne meidän 2010-lukuun syyttävästi ja ihmettelevät, että olivatko ihmiset silloin 40 vuotta sitten jotenkin yksinkertaisia ja tyhmiä.

Tänä vuonna suomalaisten erityisenä kiinnostuksenkohteena on ollut sisällissodan syiden selvittäminen. Yksi jos toinenkin on pyrkinyt saamaan selville, mikä oli omien sukulaisten rooli sodassa, mitä heille tapahtui, mitä he tekivät ja miksi.

Yleinen hokema on, että ihminen ei opi historiasta yhtään mitään.

Myös Jeesus joutui (Matt. 25: 44) kuuntelemaan ihmisten selittelyä: ”Herra, milloin me näimme sinut nälissäsi tai janoissasi, kodittomana tai alasti, tai sairaana tai vankilassa, emmekä auttaneet sinua?”

Ja Jeesus lähettää terveisiä vuoteen 2018: ”Totisesti: kaiken, minkä te olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähäisimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle.”

 

Missä olit ja mitä teit vuonna 2018, kun keskellä Eurooppaa lapset halusivat kuolla pakolaisleirillä?

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Näkemyksiä