Kuva: Kuvituskuva internet

Tyrnävällä nuoret opastavat ikäihmisiä digimaailman saloihin

9.10.18

Lauantaina 20. lokakuuta seurakunta järjestää yli 50-vuotiaille tyrnäväläisille opastuspäivän älypuhelimen, tabletin ja tietokoneen peruskäyttöön.


Elsi Salovaara Pixabay

Nuorestahan se idea lähti, sanoo nuorisotyönohjaaja Johanna Aho-Vinkka Tyrnävän seurakunnasta.

Keväällä seurakunnassa tet-harjoittelussa ollut koululainen nimittäin kertoi, että haluaisi olla jotenkin ikäihmisten kanssa tekemisissä.

– Hän mainitsi tv-sarjasta, jossa nuoret auttavat ikäihmisiä teknisten laitteiden käytössä, ja halusi tehdä jotain samanlaista, Aho-Vinkka kertoo.

Pian nuoren toive toteutuu: lauantaina 20. lokakuuta seurakunta järjestää yli 50-vuotiaille tyrnäväläisille opastuspäivän älypuhelimen, tabletin ja tietokoneen peruskäyttöön Tyrnävän seurakuntatalolla.

Palvelujen kehityksessä on hankala pysyä mukana

Nyky-yhteiskunnassa yhä useammat palvelut toimivat sähköisesti ja niiden käyttämiseen tarvitaan älypuhelinta tai nettiyhteys.

– Tuntuu, että oletetaan ja luotetaan liikaa siihen, että ihmiset pysyvät virran mukana, Johanna Aho-Vinkka toteaa.

Hän iloitsee siitä, että myös kunnat ja eri yhdistykset ovat kiinnittäneet huomiota digituen tarpeeseen ja järjestäneet erilaisia kursseja ja opastuksia.

Tyrnävällä seniorit saavat oppaikseen ja opettajikseen tyrnäväläisiä nuoria – niin sanottuja diginatiiveja, jotka ovat pienestä saakka käsitelleet digitaalisia laitteita. Mukana tapahtumassa ovat myös Aho-Vinkka sekä diakoni Salme Kinnunen.

Opastusta tarjotaan perusasioihin kuten älypuhelinten ohjelmiin, netissä surffailuun, sähköpostiohjelmien ja Facebookin käyttöön sekä WhatsAppin toimintaan.

Päivittäin nuorten kanssa tekemisissä oleva Aho-Vinkka tietää, että nuoret ovat hyvin tietoisia myös haitoista ja vaaroista, joita digitaalisessa maailmassa on olemassa. Siten he osaavat neuvoa myös turvalliseen netissä toimimiseen.

– Moni vanhemman polven edustaja ei ehkä ajattele kuvaa nettiin ladatessaan, että kuva voi sen jälkeen olla periaatteessa kaikkien nähtävillä.

Henkilökohtaista opastusta oman laitteen käyttöön

Jokaiselle pyritään antamaan opastusta henkilökohtaisesti.

– Mukaan päivään tarvitset oman laitteen, jonka käyttöön tarvitset apuja ja vinkkejä, Aho-Vinkka sanoo.

Seurakunta tarjoaa osallistujille pullakahvit.

Ilmoittaudu 12.10. kello 16 mennessä: 044 737 2632 joko soittamalla tai tekstiviestillä. Mainitse samalla ruoka-aineallergiat ja tekninen ongelma, johon kaipaat opastusta

Mukaan päivään tarvitset oman laitteen, jonka käyttöön tarvitset apuja.

Johanna Aho-Vinkka

Anna palautetta jutusta täällä!

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Tyrnävän seurakunta