Pappi Iida Glumoff ja muusikko Jukka Takalo keskustelevat kahvikupin äärellä muun muassa seurakuntavaalien tunnuksista.

#minunkirkkoni: Yhteiskyydillä

30.10.18

Pappi ja muusikko ruotivat Minun kirkkoni -vaalitunnusta autovertauksen avulla.


Riitta Hirvonen Sanna Krook

Jos kirkko olisi auto, mikä auto se olisi?
– Vanha bussi, sellainen kuin joillakin urheiluseuroilla on. Auton sisällä istuttaisiin isommalla porukalla, joo – yhdessä mentäisiin eteenpäin.
Tällaisena kirkon näkee haukiputaalainen muusikko, laulaja-lauluntekijä ja videotaiteilija Jukka Takalo.
Vastausta komppaa Oulunsalon seurakunnan pastori Iida Glumoff.
– Kirkko ei ole mersu, pikemminkin ihan toisesta päästä. Vaikka kirkko on vanha bussi, päästään sillä perille, hän lisää.
Takalo ja Glumoff keskustelevat seurakuntavaalien tunnuksesta Minun kirkkoni. Kilometrejä maanteillä niellyt bussi ja yhteiskyyti olisivat heidän kirkolleen osuvia vertauskuvia.

Pienellä lisäyksellä parempi kirkko

Minun kirkkoni -slogan on puhuttanut siitä asti, kun se julkaistiin vaalien mediakampanjan tunnukseksi. Lausetta on moitittu liian yksilökeskeiseksi: kirkko ei ole kenenkään oma vaan meidän yhteisesti.
Glumoff lisäisi Minun kirkkoni -otsikkoon kolme kirjainta. Sen jälkeen se kuuluisi: minunkin kirkkoni.
– Se kertoisi omakohtaisesta kokemuksesta. Kirkko on minunkin juttuni.
Takalolle kirkko näkyy ennen muuta meidän kirkkona. Juuri sen vuoksi hän valitsi kirkon symboliksi bussin, jossa istutaan yhdessä ja mennään samaan suuntaan.

Kun Takalo puhuu meidän kirkosta, hän ryhtyy puhumaan ilmastonmuutoksesta. Muun muassa siitä kirkon pitäisi hänen mielestään käyttää ääntään tällä hetkellä.
– Kirkolla on historia kansanvalistajana. Nyt tällainen korostus olisi taas ajankohtainen.

Heikointa ei saa kadottaa

Takalon toinen ehdotus on, että kirkko asettuisi vaaleissa näyttävästi heikkojen puolelle.
– Kirkon tehtävä on tuoda ihmisille hyvinvointia – joko Jeesuksen kanssa tai ilman. Valtion ja kunnan jäljiltä tilaa on esimerkiksi mielenterveysongelmaisten rinnalla.
Iida Glumoffin mielestä seurakuntavaalien yhteydessä puhutaan väistämättä paljon yhteiskunnallisista asioista, koska Jeesuksesta tai muusta uskon sisällöstä ei sinänsä tarvitse äänestää, kuten hän toteaa.
– Vaaleissa äänestetään arvovalintoihin liittyvistä korostuksista, siksi yhteiskunnallinen puhe on olennaista vaalipuhetta.
Jukka Takalo ideoi historiasta mallin tähän päivään: aikoinaan papit hoitivat kansanvalistajan tehtäväänsä arkkiveisujen avulla. Veisut toimivat satojen vuosien ajan tiedonvälittäjinä ja maailmankuvan muokkaajina.
Muusikkomies heittää konkreettisen paikankin, jonne arkkiviisut olisivat tervetulleita. Takalo toimii Martinniemen kyläyhdistyksessä ja alueen piknik-tapahtumassa voisivat soida myös pappien valistavat arkkiveisut vaikkapa kierrätyksestä ja lähimmäisenrakkaudesta.

Lue Rauhan Tervehdyksen vaalilehti ehdokaskuvineen

Lue lisää Minun kirkkoni -teemasta

Lue mistä kaikesta luottamushenkilöt päättävät

#vaalikahvit

=> Kommentoi ja anna palautetta aiheesta

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Seurakunnat