Soile Isokoskea kuvaillaan maailman huippusopraanoiden eturiviin kuuluvaksi laulajaksi.

Isänpäivä päättyy Pulkkilassa kirkkokonserttiin

1.11.18

Soile Isokoski kannustaa kokeilemaan musiikkityylejä ja -lajeja yli omien perinteisten mieltymysten.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen, Soile Isokosken kuva .
Pulkkilan kirkossa on kirkkokonsertti 11. marraskuuta kello 19. Esiintyjinä isänpäivän illassa ovat oopperalaulaja Soile Isokoski ja häntä säestävä Tuiran seurakunnan kanttori Raakel Pöyhtäri.
He esittävät Ilmari Hannikaisen, Oskar Merikannon ja J.S. Bachin säveltämää musiikkia.
Isokoski on näyttävän kansainvälisen uran tehnyt oopperalaulaja. Äänialaltaan hän on sopraano. Isokoski on toiminut vuodesta 2014 Oulun ammattikorkeakoulun musiikin lehtorina ja opettaa laulua myös Helsingissä ja Kööpenhaminassa.
Pöyhtäri on paitsi kanttori myös urkuri.

Jokaiseen konserttiin pitää valmistautua yhtä huolella

Vaikka Isokoski on esiintynyt Euroopan suurissa oopperataloissa, toteaa hän, suhtautuvansa jokaiseen konserttiin samanlaisella pieteetillä, hartaalla kunnioituksella, olipa tilaisuus sitten Pariisissa tai Pulkkilassa.
– Musiikin ammattilaiset tietävät, etteivät he ole koskaan valmiita. Mitään tilaisuutta ei voi vain ”vetäistä” tottumuksesta, löysäillen, vaikka esiintymisestä olisi paljonkin kokemusta.
Harjoittelemisen ja viimeistelyn tärkeydestä ennen konsertteja puhuu myös Pöyhtäri (kuvassa alempana).
– Ennen konsertteja harjoittelutunteja on paljon. Harjoittelun laatu, keskittyminen, on tärkeämpää kuin määrä. Kyse on usein yksinäisestä, päivittäisestä työstä, kertoo Pöyhtäri, joka säestää paljon eri esiintyjiä.
– Kun konsertissa säestää laulajaa, vuorovaikutus on intensiivistä. Keskittymisen on oltava sataprosenttista. Se vaatii veronsa, uskallan verrata sitä kovaan urheilusuoritukseen. Väsymys ei tule ehkä heti, vaan päivä konsertin jälkeen.

Rajojen rikkonen kannattaa, sanoo Isokoski

Sana kirkkokonsertti voi oudoksuttaa osaa ihmisistä: Mitä musiikkia se on? Onko kyse jonkinlaisesta jumalanpalveluksesta?
Soile Isokosken mielestä musiikin suhteen on hyvä kulkea silmät, korvat ja mieli auki.
– Rajoja kannattaa rikkoa ja tutustua musiikkilajeihin, joita ei tavallisesti kuuntele. Kun tutustuu, tietää, tykkääkö. Pakkohan ei ole ihastua mihinkään, hän sanoo.
Isokoski kummastelee, jos musiikkia, jota esitetään kirkoissa, vieroksutaan pelkästään paikan vuoksi.
– Tällaista asennetta on olemassa, hän harmittelee.
Isokoskelle kirkot ovat oopperalavojen lisäksi tuttuja paikkoja esiintyä. Kirkoissakin hänelle on erityisen tärkeää paikan akustiikka.
Kirkkoja hän pitää lisäksi kauniina konserttipaikkoina.
– Kaunis miljöö on bonusta. Erityisesti vanhoissa kirkoissa jään usein miettimään menneiden sukupolvien kädenjälkeä: he ovat tehneet monet kauniit rakennukset ”hartiavoimin”. Sellainen koskettaa ja liikuttaa minua.
– Minun itseni on kirkoissa kotoisa ja hyvä olla.

Hyvä konserttipari yhdessä

Pöyhtäri on taitava ja kokenut säestäjä, mutta voisiko kansainvälisesti tunnetun ja arvostetun huippusopraanon säestäminen olla erityisen jännittävä paikka hänelle.
– Soile on helposti lähestyttävä. Saan tehdä työtä ammattilaisen kanssa. Meillä synkkaa ja hänen kanssaan on mukavaa ja luontevaa, Tuiran kanttori vastaa.
Pöyhtäri ja Isokoski ovat tehneet konserttiyhteistyötä aiemminkin.
Konsertissa kuullaan Pöyhtärin tekemä urkusovitus Oskar Merikannon Muistellessa-kappaleesta.
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta Merikannon syntymästä.

Konserttiin on 10 euron ohjelmamaksu.

Lue lisää aiheesta:

Siikalatvan seurakunta