Seurakuntamestarin sijaisena työskentelevä Saara Tikkanen kiillottaa Oulun tuomiokirkon kulkuekynttilän jalkaa.

Kaikki kiiltää – juhla voi alkaa

8.11.18

Seurakuntamestarit ovat huolehtineet puhdistuspyyhe kädessään siitä, että Oulun tuomiokirkko on viimeisen päälle juhlakunnossa. Pohjois-Suomen uusi piispa Jukka Keskitalo vihitään tulevana sunnuntaina piispanvirkaan.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .
Oulun tuomiokirkon sakastissa heiluu valkoinen, pehmeä pyyhe. Seurakuntamestarin sijaisena toimiva Saara Tikkanen puhdistaa oikeaoppisesti kirkon arvoesineitä, kuten kulkuekynttilän jalkaa.
Aikaa Oulun piispan Jukka Keskitalon virkaan vihkimiseen on tässä vaiheessa muutamia päiviä.
Kirkon esineistöstä pidetään hyvää huolta jatkuvasti, mutta juhlallinen jumalanpalvelus – joka myös televisioidaan ja näkyy Virtuaalikirkossa – saa seurakuntamestarit katselemaan kirkkoa erityisen tarkalla silmällä.

Suuria tunteita monien sydämessä

Juhlamessu on ainutkertainen kokemus piispalle, tapahtuman keskipisteessä olevalle Jukka Keskitalolle ja hänen läheisilleen, mutta kaksituntinen kirkkohetki on myös harvinaislaatuinen työrupeama seurakuntamestareille.
– Vaikka sunnuntai on jännittävä ja stressaavakin, on se minulle kokemus, joka tuskin uusiutuu työurallani. Olen kiitollinen saadessani olla työpanoksellani mukana piispanvihkimyksessä, sanoo Oulun tuomiokirkkoseurakunnan virastovahtimestari Timo Rantala.
Rantalan kommentti ei tarkoita, että kirkkoväki näkisi välttämättä seurakuntamestarin työssään sunnuntaina tuomiokirkossa. Rantalan työ tapahtuu paljolti kulisseissa.
–Kun suntiota ei juurikaan näy kirkossa, se kertoo, että hän on tehnyt työtehtävänsä  hyvin, hän toteaa.
Koska väkeä on sunnuntaina kirkossa paljon, ehtoollisenjako tapahtuu erityisellä tavalla, useammassa jakopisteessä eri puolilla kirkkoa. Tämäkin vaatii etukäteistyötä seurakuntamestareilta. Kirkkoon odotetaan noin tuhatta osallistujaa.
Kiitollisuus Rantalalle tulee myös siitä, että hän saa olla palveluksessa juuri Tuomiokirkossa, joka on hiippakunnan pääkirkko ja suurimpien kirkollisten juhlien itseoikeutettu estradi.

Ihmisiä on runsaasti liikkeellä – kaiken on sujuttava

Kirkkoväen on oltava sunnuntaina paikalla hyvissä ajoin, televisioinnin vuoksi kello 9.40 mennessä. Rantala on sinä päivänä työskennellyt juhlan hyväksi jo aamuvarhaisesta saakka.
Virkaan vihkimimisessä on mukana kirkollisia vieraita Suomesta ja ulkomailta. Seurakuntamestareita on työssä sinä päivänä kuusi. He huolehtivat lisäksi siitä, että juhlakahvilla messun jälkeen Keskustan seurakuntatalolla ja Vanhassa pappilassa asiat sujuvat hyvin.
Seurakuntamestareiden perustyötä on valmistautua yllättäviin muutoksiin, vaikka virkaan vihkimistä harjoitellaan lauantaina, päivää ennen h-hetkeä.
– Totuus on se, että viime tipassa tulee aina joitakin muutoksia.

Unohtumaton ajanjakso kirkon suntioille

Saara Tikkasen, Timo Rantalan sekä muiden seurakuntamestareiden viimeistelytyö esimerkiksi kirkon esineistön kunnossapidossa on ollut näinä päivinä hivenen helpompaa kuin muutamia viikkoja sitten.
Lokakuun viimeisenä sunnuntaina kirkossa vietettiin toista suurta ja tunteikasta juhlaa, emerituspiispa Samuel Salmen lähtömessua. Myös tuota tilaisuutta seurakuntamestarit valmistelivat huolellisesti ja kaikki menikin hyvin.
Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntamestareille tämä syksy on ollut aikaa, joka pysyy pitkään mielessä.

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Oulun tuomiokirkkoseurakunta Yleinen