Kuva: Anni Karjalainen (kuvassa oikealla) on Kiimingin Tirinkylän kerhon kerhokummi.
Kiimingin seurakunnassa on toiminut kerhokummeina kokeneita kerhonohjaajia. Anni Karjalainen (oikealla) on Tirinkylän koululla kokoontuvan kerhon kummi, Jenni Väänänen ja Veera Kilpijärvi kerhonohjaajia. Arkistokuva vuodelta 2018.

Kerhokummi on tuki ja turva Kiimingissä

22.11.18

Kerhokummit ovat vanhempia kerhonohjaajia, joilla on kokemuksen kautta annettavaa nuoremmille.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Kerhonohjaaminen kartuttaa nuoren elämässä monia hyödyllisiä taitoja, joita on myös kiva jakaa eteenpäin. Tämän tietää neljä vuotta kerhoa vetänyt Anni Karjalainen.

Juuri tästä on kyse Kiimingin seurakunnan kerhokummitoiminnassa: konkariohjaaja jeesaa nuorempia, aloittelevia ohjaajia.

Joka syksy useampi nuori aloittaa seurakunnassa kerhonohjaamisen. Yleensä he ovat saaneet innostuksen harrastukseensa rippikoulussa tai kerhoista on omia lapsuuden kokemuksia, kuten Anni Karjalaisella.

Kiimingin seurakunnassa kerhotoiminta varhaisnuorten parissa on vilkasta. Kerholaisia riittää ja ohjaajia myös. Moni nuori vetää kerhoa uskollisesti, mutta myös uusille ohjaajille annetaan tilaa.

Uusien on helpompi lähteä mukaan, kun he tietävät saavansa tarvittaessa apua alan ”veteraaneilta”.

Kerhokummin kanssa voi ratkoa hankalaksi kokemaansa tilannetta kerhossa, pyytää käytännön apua materiaalin saamiseksi kerhopisteeseen tai kysyä vinkkejä, mitä kivaa kerhossa voisi tehdä.

Karjalainen kertoo, että kummin voi saada myös tuuraajaksi omaan kerhoon.

 

Kiimingin kummius on ainutlaatuista

Kerhokummikäytäntöä on luotu Kiimingissä eikä siellä tiedetä, että vastaavanlaista toimintaa olisi missään muualla seurakunnissa. Käytäntö alkoi tänä syksynä.

Nuorisotyönohjaaja Aulikki Rinta-Säntin mukaan kerhokummeja oli helppo saada. Hän uskoo siihen, että kummius juurruttaa aikuistuvia nuoria seurakuntaan. Vastuu kasvattaa: nuoriin luotetaan esimerkiksi kerhohankinnoissa eikä luottamusta ole käytetty väärin.

– Jokaisella kerholla on kaksi kummia. Jos kyseessä on sekakerho – eli tyttöjen ja poikien yhteinen kerho – tarkoituksena on, että kummitkin olisivat eri sukupuolta. Nuorimmat kerhokummit ovat abeja, vanhimmat yli kaksikymppisiä, Rinta-Säntti kertoo.

Nuorisotyönohjaaja arvostaa korkealle niin kerhonohjaajia kuin kummeja.

– Kun ajattelen nuoria kerhonohjaajia, voin kysyä, kuinka moni meistä aikuisista lupautuisi pitämään kerran viikossa kerhoa lapsille. Kyse on aikamoisesta lähimmäisenrakkaudesta. Sitoutumista helpottaa tieto siitä, että kerhokummi on turvana.

Kerhokummius juurruttaa aikuistuvia nuoria seurakuntaan.

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kiimingin seurakunta