Kiiminki paransi vaalitulostaan, Oulunsalolla korkein prosentti

20.11.18

Rauhan Tervehdys jututti seurakuntavaalien ääniharavat.


Teksti: RT toimitus . Kuvat: Pääkuva: Sanna Krook .

Kiimingissä kuljettiin seurakuntavaaleissa vastavirtaan: kun äänestysprosentti valtakunnallisesti laski, Kiimingissä äänestysinto kasvoi edellisvaaleihin verrattuna 2,8 %.
Oulun seurakuntien korkein äänestysprosentti oli Oulunsalossa.

Oulun seitsemän seurakunnan seurakuntaneuvostoihin valittiin yhteensä 100 henkilöä ja Oulun yhteiseen kirkkovaltuustoon yhteensä 51 jäsentä.

Rauhan Tervehdys jututti uusien seurakuntaneuvostojen ääniharavat sekä Oulun yhteisen kirkkovaltuuston vaalissa suurimman henkilökohtaisen äänimäärän saaneen.

Haukiputaalla äänestysprosentti oli 13,8 %. Se on 1,8 % vähemmän kuin edellisissä vaaleissa neljä vuotta sitten. Kristillisten perusarvojen puolesta -valitsijayhdistyksen Keith Hakso sai 6,6 prosenttia Haukiputaan seurakuntaneuvoston vaalissa annetuista äänistä.

– Haluan, että kirkko pysyy enemmän muuttumattomana kuin että se muuttuisi. Tahdon tehdä työtä, jotta seurakuntamme on perheystävällinen. Edustan niitä, jotka ovat minua äänestäneet ja vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen arvoja, mutta kirkko on koko kansan kirkko. Ryhmien rajat eivät ole korostuneet päätöksenteossa tähänkään saakka. Kiitos, että olette uskaltaneet äänestää maahanmuuttajaa, minua.

Karjasillan seurakunnassa äänestysprosentti on 11,1; neljä vuotta sitten prosentti oli sama. Kristillisten perusarvojen puolesta -valitsijayhdistyksen Päivi Tuomivaara sai 6,1 prosenttia Karjasillan seurakuntaneuvoston vaalissa annetuista äänistä.

Jatkan työtäni sen hyväksi, että saisimme ihmiset kiinnostumaan seurakunnan sanomasta ja niistä monista hienoista tilaisuuksista, joita Karjasillalla järjestetään. Puhun luottamushenkilönä taustaryhmäni, vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen äänellä, mutta luottamustyötä on seurakunnassa tähänkin saakka tehty hyvässä yhteishengessä. Kynsin hampain ei ole tarkoitus pitää kiinni omien puolesta, kompromisseja pitää osata tehdä.

Kiimingissä äänestysprosentti on 19,3. Edellisvaaleihin verrattuna äänestysprosentti kohosi 2,8 %. Kristillisten perusarvojen puolesta -valitsijayhdistyksen Elina Tiirola sai 6,8 prosenttia Kiimingin seurakuntaneuvoston vaalissa annetuista äänistä.

On hämmentynyt olo siitä, että sain niin paljon ääniä ja menin uutena läpi seurakuntaneuvostoon. En aivan vielä edes tiedä tarkkaan, mitä oikein on luvassa. Olen pienten lasten kotiäiti ja ollut vahvasti mukana seurakunnan varhaiskasvatustoiminnassa, pienten lasten asiat ovat minulle tärkeitä. Haluan että Kiimingissä, Ylikiimingissä ja Yli-Iissä säilyy mahdollisimman hyvä palvelutaso.

Oulujoella äänestysprosentti on 11,2. Äänestysprosentti laski 3,4 % vuodesta 2014. Kristillisten perusarvojen puolesta -valitsijayhdistyksen Kari Puroila sai 13,6 prosenttia Oulujoen seurakuntaneuvoston vaalissa annetuista äänistä.

Vaalitulos vetää nöyräksi. Koska tällainen tehtävä on minulle annettu, pyrin sen mahdollisimman hyvin hoitamaan. Minulle on tärkeää, että seurakunnassa säilyy perinteiset kristilliset arvot ja Jumalan sanoma. Ei tule lähteä yleisen mielipiteen mukaan elämään eikä tuoda maailmallista menoa kirkkoon, sitä on jo tarpeeksi muuallakin. Minulle tärkeitä asioita ovat lapsiperheiden ja vanhusten asiat sekä diakonia.

Kari Puroila valittiin myös Oulun yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Oulunsalossa äänestysprosentti on 22,6. Se laski edellisvaaleista 1,9 prosenttia. Katse -valitsijayhdistyksen Suvi Helanen sai 8,8 prosenttia Oulunsalon seurakuntaneuvoston vaalissa annetuista äänistä.

Oulunsalossa äänestettiin taas vilkkaimmin, ja siihen nähden olen todella iloinen tuloksesta. Ruuhkavuoteni ovat takana ja olen pystynyt antamaan aikaa seurakunnan vapaaehtoistyölle. Oulunsalossa on tarpeita toimitiloille. Umpimähkän leirikeskuksen alasajo on yhä kipeä asia oulunsalolaisille ja haluan olla vaikuttamassa sen kehittämissuunnitelmiin. Me oulunsalolaiset luottamushenkilöt teemme yhteistyötä yli ryhmärajojen.

Suvi Helanen valittiin myös Oulun seurakuntien yhteiseen kirkkovaltuustoon. 

Oulun Tuomiokirkkoseurakunnassa äänestysprosentti on 11,3 % (edellisvaaleihin verrattuna + 0,1 %). Katse -valitsijayhdistyksen Juha Hänninen sai 11,8 prosenttia tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston vaalissa annetuista äänistä.

– Seurakuntaelämä on minulle tärkeää, siitä on tullut henkireikä. Ajatuksiltani olen konservatiivi ja haluan, että kirkossa säilyvät traditiot niin kuin ne on aikoinaan annettu. Evankeliumi on tärkeä, mutta tärkeämpää on heikompien ja vähäosaisten auttaminen. Kirkon pitää mennä sinne missä ihmisetkin ovat. Seurakunnan talouden tasapainottamisessa palvelut tulee asettaa kiinteistöjen edelle. Lapsia ja nuoria pitää myös saada paremmin mukaan.

Juha Hänninen valittiin myös Oulun seurakuntien yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Tuirassa äänestysprosentti on 9,1. Tulos heikkeni edellisvaaleista tuli 0,2 %. Kristillisten perusarvojen puolesta -valitsijayhdistyksen Juhani Liukkonen sai 6,6 prosenttia Tuiran seurakuntaneuvoston vaalissa annetuista äänistä.

Haluan toimia koko seurakunnan hyväksi. On tärkeää, että sitoudumme Tuiran seurakunnassa kirkon perustehtävään, joka on evankeliumin eteenpäin vieminen. Olen saanut olla tehtävässä varsin pitkään, ja joka kaudella tarkastellaan toimintasuunnitelmaa uudelleen. Kuivasjärveläisenä minulla on mielessä Ritaharjun alue, siitä olen kantanut huolta. On tärkeää, että kun saamme alueelle tiloja, myös toiminta lähtisi viriämään.

Oulun yhteisen kirkkovaltuuston vaalissa ääniharavaksi 381 äänellä nousi kiiminkiläinen Mikko Kälkäjä Kristillisten perusarvojen puolesta -valitsijayhdistyksestä. Hän sai 18,2 % Kiimingissä kirkkovaltuuston vaalissa annetuista äänistä.  

– Valitsijayhdistyksemme ei asettanut kärkiehdokkaita, mutta äänimäärä on hieno. Olin ehdolla vain yhteiseen kirkkovaltuustoon. Olen toiminut aiemmin kahdessa seurakunnassa luottamushenkilönä, mutta jäin välillä pois. Tulevan kauden aikana aktivoitunee keskustelu siitä, suunnataanko väheneviä varoja toimintaan vai tiloihin. Meidän on myös kysyttävä itseltämme, mikä on kirkon perustehtävä ja pysyttävä siinä. Valtuustoryhmien jakaessa tehtäviä olen valmis kantamaan vastuuta.

 

Juttua korjattu ke 21.11. klo 8.45 Päivi Tuomivaara sai 6,1 prosenttia Karjasillan seurakuntaneuvoston vaalissa annetuista äänistä.