Kuva: Tansanialainen kylä
Homoseksuaaliset suhteet ovat laittomia Tansaniassa. Siksi seksuaaliseen vähemmistöön kuuluvat kansalaiset joutuvat salailemaan suuntautumistaan.

Lähetysseura puolustaa homoseksuaalien oikeuksia

8.11.18

Lähetystyö on välillä myös seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustamista kirkkojen välisissä keskusteluissa.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Pixabay .

Tansaniasta kiirineet tiedot kampanjoinnista seksuaalivähemmistöjä kohtaan ovat huolestuttavia. Näin sanoo Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson.

Dar es Salaamin kuvernööri Paul Makonda on käynnistänyt kovaotteisen homovastaisen kampanjan. Hän vaatii pidättämään homoseksuaalit. Heidät pitää armotta ilmiantaa, kuvernööri kehottaa.

Steffansson näkee, että Makonda käyttää populistisesti hyödykseen kansalaisten kielteisiä asenteita homoseksuaaleja kohtaan.

Lähetysseurassa tiedetään, että samaa sukupuolta olevien suhteiden tuomitsijoita on myös kirkkojen piirissä. Tansanian evankelisluterilainen kirkko on Suomen Lähetysseuran pitkäaikainen kumppani.

Asenteisiin voi vaikuttaa keskustelujen avulla

Steffanssonin mukaan suomalaiset Lähetysseuran edustajat voivat parhaiten vaikuttaa tansanialaisten jyrkkiin asenteisiin homoseksuaaleja kohtaan keskustelujen avulla.

– Kun keskustelemme kumppanimme Tansanian luterilaisen kirkon kanssa, meillä on yhteisymmärrys ihmisoikeuskysymyksistä, eli siitä, että kaikilla, myös homoseksuaaleilla, on yhtäläinen oikeus suojaan ja turvaan. Valtion on turvattava samat perusoikeudet kaikille.

– Homoseksuaalisia suhteita vastustetaan Tansanian kirkossa teologisin perustein. Teologista yhteneväisyyttä pyrimme löytämään näkemyksestä, että Jumalalle ihmiset ovat samanarvoisia.

– Yleinen asennemuutos maassa on iso haaste, Steffansson myöntää, mutta korostaa, että homoseksuaalien oikeuksien puolustaminen oli vastikään esillä esimerkiksi ACT-allianssin kokouksessa.

ACT on suuri kirkollinen kehitysyhteistyön ja hätäavun toimija, sillä on jäseniä 140 maassa.

– ACT:n jäsenet sitoutuvat siihen, että emme hyväksy sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen syrjintää ja vainoa.

Steffansson kertoo, ettei Tansanian luterilainen kirkko salli, että sen kumppanit kampanjoivat julkisesti homoseksuaalien puolesta Tansaniassa.

– Jos sellaista tekisimme, se löisi takaisin nopeasti. Ajattelu leimattaisiin länsimaalaiseksi tuontitavaraksi.

Viikonloppuna Tansanian hallitus kiirehti irtisanoutumaan Makondan sanomisista. Kuvernöörin kampanjan oli tarkoitus alkaa maanantaina 5.11.

Myös homoseksuaaleilla on yhtäläinen oikeus suojaan ja turvaan.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä