Kuva: ovi

Lahja se on oudompikin yllätys

2.11.18

Jos ei kultakatuja eikä valkoisia vaatteita, mitä tuonpuoleinen elämä voisi olla. Monet kiirehtivät väittämään kiven kovaan, ettei tuonpuoleista edes ole.


Riitta Hirvonen Pixabay

Kukapa meistä ei ottaisi mielellään vastaan lahjaa. Lahjat kelpaavat ja ilahduttavat, toki arvokkaat lahjakääröt myös hämmentävät. Ei olisi tarvinnut, on tapana joskus kurssailla.

Lahjaksi saamisen riemu käväisi mielessäni, kun mietin, miksi monet nykyihmiset kiirehtivät sanomaan, ettei iankaikkisuutta ole. Kun suljemme kerran silmämme, se on kaiken loppu. Piste. Jatko-osaa ei ole luvassa.

Kristinuskon merkillinen, koko lailla salaperäiseltä kuulostava lupaus ja lahja koskevat elämän päätepistettä – siis sitä, että sellaista välimerkkiä kuin piste ei elämässä olekaan.

Kuolema jälkeen on kaksoispiste. Tämän välimerkin maalasivat myös taitelijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoon. Kuvasarjan viimeisenä, kaiken lopussa, ei ole yhtä pistettä, vaan kaksi. Kaksoispiste on merkki elämän jatkumisesta, se on merkki toivosta.

Kaksoispiste on aavistus sellaisesta, josta emme paljon mitään tiedä. Toivo jonkinlaisen tuonpuolisen olemassaolosta ei perustu järkeilyyn – ehkä joidenkin kohdalla varmaan uskoon – mutta usein kyse on ennemminkin jonkinlaisesta, sekavastakin kaipauksesta.

Kaksoispisteen piirtäjät eivät todennäköisesti kaipaa kultakatuja, harpun soittoa tai valkoisia vaatteita – sellaisia näkyjä taivaasta on taidettu esittää. Mitä tuonpuoleisen sitten odotetaan olevan?

Moni läheisensä menettänyt on kokenut, ettei kuolinvuoteella oleva ruumis ole enää se sama ihminen kuin vielä hetki sitten, kun hänessä virtasi elämä. Jotakin muuttui, kun silmät sammuivat. Rakas ihminen on siinä, mutta ei kuitenkaan ole.

Tunne on kokemusten ja tarinoiden mukaan niin voimakas, että mielessä käy epäilyn sijaan vahva enne siitä, ettei puhe jostakin kuoleman jälkeen olemassa olevasta ole sittenkään pelkkää houretta.

Iankaikkisuus on kummallisen oloinen Jumalan lahja, mutta miksi päätellä, ettei sitä voisi olla olemassa?

 

Näin kirkko puhuu kuoleman jälkeisestä elämästä. Lue tästä.

 

Jotakin muuttui, kun silmät sammuivat.

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Näkemyksiä