Kuva: Limingan seurakunnan kotisivut verkossa.

Liminkalaisten ”jäsenmaksu” alenee

14.11.18

Hyvässä kunnossa oleva talous rohkaisi tekemään koko maan mittakaavassa harvinaisen päätöksen.


Teksti: Riitta Hirvonen .

Limingassa syntyi lokakuun lopussa erittäin harvinainen päätös kirkollisverosta. Kun kirkkovaltuusto päätti laskea veroprosenttia, kyse on poikkeuksellisesta ”nuijan lyönnistä” koko kirkossa. Näin arvioidaan Kirkkohallitusta myöten.

Kirkollisveroprosentti on ollut Limingassa vuodesta 2006 lähtien 1,75, mutta vuonna 2019 se on 1,70.

Vaikka kyse oli veroprosentin hienovaraisesta muutoksesta, kuten valtuuston puheenjohtaja Marjo Junttola kuvaa, on 0, 05 prosentin laskulla haluttu lähettää positiivinen viesti liminkalaisille: seurakunnan talous on tasapainossa.

Junttolan mukaan työtä talouden tasapainon eteen on tehty pitkäjänteisesti. Esimerkiksi kiinteistöistä on pidetty tasaisesti huolta vuosien ajan. Rakentaminen ei ole kuormittunut lyhyelle ajanjaksolle.

Seurakunnan tehtävä ei ole kerätä varallisuutta

Ehdotus veroprosentin laskusta herätti liminkalaisvaltuutettujen parissa runsasta keskustelua.

Junttolan mukaan yksi peruste kirkollisveron laskulle oli näkemys siitä, että seurakunnan tehtävä ei ole kerätä ja kasvattaa varallisuutta.

– Seurakunnan tarkoitus on ennen kaikkea hoitaa perustehtäväänsä, julistaa evankeliumia ja palvella ihmisiä. Koska kunnan ikärakenne on nuori, muun muassa rippikoulutyö on yksi tärkeä perustehtävämme – ja muitakin on.

Veroprosentin laskulla haluttiin myös antaa viesti, ettei kukaan lähtisi kirkosta taloudellisista syistä.

– Pudotus tarkoittaa käytännössä pientä rahasummaa, mutta pienelläkin säästöllä on merkitystä silloin, kun oma talous on tiukoilla, Junttola toteaa.

Keskiverto ansiotuloja saava luterilaisen kirkon jäsen maksaa kirkollisveroa noin 260 euroa vuodessa. Verotuotoista hyötyy eri palvelujen kautta laaja joukko väkeä, kuten vaikeassa elämäntilanteessa olevat ihmiset, joita diakoniatyö auttaa.

=> Kommentoi ja anna palautetta

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Limingan seurakunta