Kuva: Oulun seurakuntien perheneuvonta.
Loveteekin ohjeita esittelevät perheneuvojat Vuokko Laurila, Marja Haapakoski, Tuomo Kinnunen, Johanna Siira, Marjo Myllymäki ja Ilkka Kurjenmäki.

Loveteekista saa rakkauslääkkeitä

14.11.18

Kun perheneuvonnan palvelut ruuhkautuivat, Oulun seurakuntien perheneuvonta kehitti kotikäyttöön rakkauden itsehoitopaketin.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Kun parisuhde on solmussa, tehokkaat lääkkeet tilanteesta selviämiseen ovat kullanarvoisia. Sellaisia on nyt tarjolla, sillä Oulun seurakuntien perheneuvonta on kehittänyt rakkauden itsehoitopaketin.

­–Tämän reseptin lääkkeet ovat luonnontuotteita, jotka uusiutuvat käytettäessä. Toisaalta niiden käyttämättömyys voi johtaa vakaviin puutostiloihin, idean äiti, perheneuvoja Vuokko Laurila sanailee.

Huumorin takana on vakavaa asiaa, sillä perheneuvonnan palvelut ovat kuluvan syksyn aikana ruuhkautuneet. Uudet asiakkaat saavat ensimmäisen aikansa viiden viikon päähän samalla kun vanhojen asiakkaiden aikataulut venyvät.

Syitä tilanteeseen parisuhdeammattilaiset voivat vain arvailla. Se sai heidät kuitenkin miettimään, millaisia kotikonsteja tulehtuneiden välien kohentamiseen voisi tarjota.

Parhaillaan vietettävän parisuhdeviikon alla syntyi Loveteekki, yksitoista kohtaa sisältävä lääkelista, josta jokainen voi poimia oman suhteensa kipupisteisiin tehoavat ainesosat.

Ne löytyvät pian myös Perheasiain neuvottelukeskuksen verkkosivuilta.

 

Minä-muoto on syyttelevää sinä-muotoa parempi

Kaikki konstit parisuhteen kohentamiseksi alkavat sydämen tapaan s-kirjaimella: Sanat, sopimukset, sovinto, suunnitelmat, syli, suhteellistaminen, seikkailu, sensitiivisyys, sitkeys ja siunaus.

Kaksi ensimmäistä ovat perheneuvojien mukaan yleisimpiä parisuhteen karikkoja. Sanat tarkoittavat tapaa, jolla asioista puhutaan, sopimukset puolestaan suhteen pelisääntöjä. Puheessa minä-muodossa oleva lause on sinä-muotoa parempi.

– Sen sijaan, että syyttäisi toista jatkuvista poissaoloista, voi todeta tuntevansa itsensä yksinäiseksi. Kysymys on siitä, puhuuko niin, että toinen voi kuunnella ja kuunteleeko niin, että toinen voi puhua, perheneuvojat selventävät.

Sopimukset ovat suhteelle elintärkeitä. Niitä on tehtävä esimerkiksi kotitöistä ja yhteisen ajan viettämisestä. Jos kotitöitä ei jaeta, toinen voi tuntea uupuvansa arjen taakan alle. Ilman yhteistä aikaa suhde todennäköisesti näivettyy.

– Yllättävän monesta suhteesta tällaiset selkeät rakenteet puuttuvat. On vain ajauduttu toimimaan tietyllä tavalla, neuvojat miettivät.

 

Amor ja huumor pelastavat paljon

Sovinnon tekeminen riidan jälkeen on tärkeää, samoin yhteiset tulevaisuudensuunnitelmat ja syli eli läheisyys. Mutta mitä on suhteellistaminen?

– Se tarkoittaa, että on olemassa tärkeitä ja vähemmän tärkeitä asioita. Ne on osattava erottaa toisistaan, Marjo Myllymäki toteaa.

Seikkailu on leikkisyyttä ja asioiden ottamista välillä myös huumorilla. Suhdetta ja toista ihmistä on hyvä katsoa myös positiivisten silmälasien läpi.

­– Amor ja huumor eli rakkaus ja huumori ovat parisuhteen hyvinvoinnissa aivan olennaisia ainesosia.

Sensitiivisyys on herkkyyttä toisen tunteille, sitkeyttä taas tarvitaan tulosten saavuttamiseksi.

Siunaus on luottamusta korkeimman voimaan.

Kun yhteen osa-alueeseen puuttuu, voivat muutkin osat kohentua. Tärkeintä on osoittaa sitoutumista ja saada toisen osapuolen luottamus siihen, että yrittää.

– Joskus vähän on lähes kaikki, tiivistää Tuomo Kinnunen.

Sitkeyttä tarvitaan tulosten saavuttamiseksi.

Oulun perheneuvojat

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Seurakunnat