Äänestyspaikka voisi olla Pokémon Go:n pysäkki, pokestoppi.

Petri Satomaa, miten saitte nuoria liikkelle seurakuntavaaleissa?

26.11.18

Nuoret tekevät paljon asioita yhdessä ja innostuvat ajankohtaisiin muoti-ilmiöihin, sanoo oulunsalolaisten kirkkoherra Petri Satomaa. Yksi hänen heittämänsä idea ovat pokestopit äänestypaikoilla.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Pixabay .

Marraskuisten seurakuntavaalien äänestysprosentti oli 25,9 oulunsalolaisten 16–17-vuotiaiden keskuudessa. Luku on korkea valtakunnallisestikin. Kirkkoherra Petri Satomaa, miten hyvä tulos tehtiin?
– Valitsijayhdistykset saivat listoilleen nuoria ehdokkaita. Seurakunnan työntekijät ovat pitäneet vaaleja esillä nuorten keskuudessa ja yksi ennakkoäänestyspaikka sijoitettiin lukiolle. Nuorilla on osallistumisen myötä muodostunut positiivinen kuva seurakunnasta. Koulut ja vanhemmat ovat hoitaneet yhteiskuntakasvatuksen hyvin.
– Nuorille täytyy ensin kertoa, mistä vaaleissa on kysymys. Nuoret tekevät paljon asioita yhdessä ja innostuvat ajankohtaisiin muoti-ilmiöihin. Somea ja jopa pokestoppia kannattaa jatkossa hyödyntää enemmän. ”Siellä on kaikki muutkin” -meininkiä pitää linkittää seurakuntavaaleihin.

Selittääkö nuorten osallistumista vaaleihin se, että Oulunsalossa on runsaasti lestadiolaisia koteja?
– Lestadiolaisissa kodeissa on yleensä aika paljon lapsia ja sen myötä myös äänioikeutettuja nuoria. Tokihan sillä on merkitystä myös äänestysaktiivisuuteen. Kaikilla perheillä riippumatta taustayhteisöstä on mahdollisuus aktivoida nuoria äänestämään. Nuoren innostus äänestämään riippuu paljon vanhempien aktiivisuudesta. Jos vanhempia ei asia kiinnosta, tuskin se kiinnostaa nuoriakaan.

Mitä nämä vaalit opettavat nuorisonäkökulmasta seuraavia, vuonna 2022 käytäviä vaaleja varten?
– Huomioidaan nuoria seurakunnan toiminnan suunnittelussa, annetaan heille mahdollisuuksia tulla mukaan, pidetään positiivista virettä yllä, kerrotaan nuoren vaikutusmahdollisuuksista, huolehditaan yhteiskuntakasvatuksesta ja tehdään töitä sen eteen, että nuoret suostuvat myös seurakuntavaaliehdokkaiksi.

Mihin suuntaan nuoret voisivat viedä parhaimmillaan äänestäjinä ja luottamushenkilöinä Oulun seurakuntia?
– Voin luvata omasta ja työtekijöiden puolesta, että kuuntelemme herkällä korvalla nuorten toiveita ja ideoita. Nuoret voivat parhaiten tehdä seurakunnan toiminnasta nuorekkaan.