Jukka Keskitalo on tehnyt työurallaan paljon yhteistyötä luottamushenkilöiden kanssa. Hän uskoisi heille jopa nykyistä enemmän valtaa seurakunnissa.

Seurakuntalainen, vaikuta vaaleissa

7.11.18

Oulun hiippakunnan uusi piispa Jukka Keskitalo: "Haluan rakentaa kirkkoa, jonne on matala kynnys tulla mukaan toimintaan ja joka luottaa ja tukeutuu yhä enemmän jäseniinsä.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Sanna Krook .

Seurakuntavaalien ehdokkaiksi ryhtyneille haluan ilmaista syvän kunnioitukseni. Sanon heille: olette tehneet ison palveluksen ryhtymällä ehdokkaaksi.
Äänioikeutetuille terveiseni ovat: äänestäminen ei ole niinkään velvollisuus kuin mahdollisuus ja oikeus. Käytetään yhdessä tätä mahdollisuutta!
Itse äänestän seurakuntavaaleissa, koska haluan olla aktiivinen jäsen seurakuntayhteisössä. Haluan tukea myös äänestämisen kautta kirkkoa, joka on minulle tärkeä ja rakas.
Kun tutkin ja teen valintaa siitä, ketä äänestän vaikuttajaksi seurakuntaani, luen muun muassa ehdokkaiden ajatuksia ja kuvausta heidän omasta kirkkosuhteestaan. Äänestän mielelläni ehdokasta, joka ei ole ainoastaan päättäjä, vaan antaa myös muutoin lahjansa seurakunnan käyttöön.
Ollessani aikaisemmin kirkkoherrana Jyväskylässä koin luottamushenkilöt kumppaneikseni ja työtovereikseni. Halusin antaa päätöksenteon taustaksi mahdollisimman paljon tietoa, jotta he pystyisivät tekemään perusteltuja päätöksiä.
Tiedän, että luottamushenkilö, joka toivoo saavansa aikaan pikaisia muutoksia isoissa asioissa, saattaa pettyä.
Samaa kuulee kaupunginvaltuustoista ja eduskunnasta. Näissä kaikissa luottamustehtävissä on kyse tiimityöstä. Jos on pitkäjänteinen, osaa verkostoitua ja tehdä yhteistyötä, niin kyllä asioihin pystyy vaikuttamaan.
Kirkkohallituksen kansliapäällikkö tekee yhteistyötä esimerkiksi täysistunnon ja kirkolliskokousedustajien kanssa. He ovat ehkä tavallistakin kokeneempia luottamushenkilöitä. Moni heistä on toiminut esimerkiksi oman seurakuntansa kirkkovaltuuston puheenjohtajana.
Marraskuisten seurakuntavaalien aihe on Minun kirkkoni. Itse tahdon rakentaa kansankirkkoa, jossa on tilaa uskossaan heikoille ja uskossaan varmoille.
Haluan rakentaa kirkkoa, jossa on matala kynnys tulla mukaan toimintaan ja joka luottaa ja tukeutuu yhä enemmän jäseniinsä.
Kaikkein eniten toivon, että kirkossamme julistetaan raikkaana armon evankeliumia.
Kirkossa on monia ihmisryhmiä, joiden ääni ei kenties kuulu tarpeeksi kirkkaana. Yksi tällainen ryhmä on työikäiset miehet. He ovat selvästi aliedustettuna vaaliuurnilla.
Vaalien yhteydessä toistetaan usein, että kirkko tarvitsee ennen muuta enemmän nuoria luottamushenkilöitä. Tämän toivomuksen jaan muiden kanssa.
On sanottu myös, että luottamushenkilöt eivät ole todellisia vallankäyttäjiä vaan valtaa käyttävät tosiasiassa työntekijät seurakunnissa. Tätä väitettä en jaa, mutta toivon, että luottamushenkilöt ottavat aktiivisuudellaan nykyistä isompaa roolia päätöksenteossa.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on alkanut!  Ennakkoon voi äänestää 6.–10.11. Ennakkoäänestyspaikat ympäri maan selviävät tästä.

Rauhan Tervehdyksen vaalilehteen voi tutustua, sitä voi selailla ja selvittää sen avulla esimerkiksi, mistä asioista lehden tilaajaseurakunnissa päätetään lähivuosina luottamushenkilöiden johdolla. Lue vaalilehti tästä.

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä Yleinen