Kaisan virsi -veisuuryhmä esittää vanhoja virsiä Pyhän Luukkaan kappelilla 1. joulukuuta.

Talonemäntä sepitti virteen 31 säkeistöä Raamatun naisista

30.11.18

Kaisa Juhantytär oli harvinaisuus 1800-luvulla: talonemäntä, joka teki virsisanoituksia.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Kalle Kontio .

Kaisa Juhantytär (1782–1856) oli noormarkkulainen talonemäntä ja aikalaistensa keskuudessa harvinaisuus: luku- ja kirjoitustaitoinen kansannainen.

Noormarkun kotiseututalosta löytyi aikoinaan Kaisa Juhantyttären muistikirja, jossa oli sanoitukset kahteentoista virteen. Ne muodostavat kokonaisuuden nimeltä Yxi hengellinen huwitus, kuten tekijä itse tekstejään nimitti.

Näitä vanhoja virsiä kuullaan nyt ensi kertaa Oulussa 1. joulukuuta Kaisan virsi -ryhmän esittämänä.

Luvassa on 1700–1800-luvun kielenkäyttöä, hyvin elämänläheisiä aiheita sekä jokaiselle tuttuja sävelmiä, sanoo ryhmää johtava Sinikka Kontio, joka toimii kansanmusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa.

Kansanveisuussa laulajat tuovat mukaan myös omaa persoonaansa.

– Ei ole tarkoituskaan, että me seitsemän esiintyjää tekisimme melodiat täsmälleen samalla tavalla. Mekin pikkuisen koristelemme virsiä – muokkamme ja sovitamme niitä esityshetkellä. Kukin veisaa omalla äänellään ja veisuutavallaan ja antautuu välillä improvisaation vietäväksi. Lopputulos saattaa yllättää kuulijan.

Kontio korostaa virsilaulusta puhuessaan oman lauluäänen riittävyyttä. Äänelle ei hänen mielestään tulisi asettaa suuria vaatimuksia – kukin veisatkoon taidoillaan.

Konsertin yleisö otetaan mukaan veisaamaan Kaisa Juhantyttären sepittämää 31-säkeistöistä virttä.

– Tuossa pitkässä virressä on erikoiset sanat. Kaisa Juhantytär kertoo, mitä hyvää ja mitä kauheuksia Raamatun naiset ovat tehneet.

Virren sävelmää ei tiedetä varmuudella, sillä tämän virren kohdalle Kaisa Juhantytär ei merkinnyt ylös, millä sävelmällä sitä oli tarkoitus laulaa.

Sinikka Kontio, samoin kuin muutama muu tutkija, päättelivät tahoillaan, että sävelmä on sama kuin Iloitse morsian-virressä. Kaisan aikana käytössä olleessa vuoden 1701 virsikirjassa ei ole muita sävelmiä, jotka sopivat sanoituksen rytmiin.

Oulussa virttä kuullaan muillakin sävelmillä.

– Me Kaisan virsi -ryhmään kuuluvat olemme tehneet tekstiin myös omia melodioita.

Esitettävien virsien sanoista kuuluu Kontion mukaan paitsi yleistä ajankuvaa, myös Kaisa Juhantyttären oman elämän vaiheita.

Veisuuryhmään kuuluvat Sinikka Kontion lisäksi kansanlaulaja ja muusikko Sirkka Kosonen, kanttori ja virsilaulun sekä lapsikuoronjohdon opettaja Sirkku Rintamäki, uskonnonopettaja ja freelancemuusikko Selja Purovaara, kansanmuusikko ja kanteleensoittaja Eva Väljaots, vanhaan musiikkiin erikoistunut kanttori Kaisa Kautto sekä lauluntekijä ja musiikkipedagogi Tero Pajunen.

Kaisan virsi -ryhmä tekee parhaillaan levyä kaikista muistikirjan kahdestatoista virrestä.

 

Yxi hengellinen huwitus 1.12. klo 19 (Pyhän Luukkaan kappeli, Yliopistokatu 7, Oulu). KappeLive-konserttisarjan konserttiin on vapaa pääsy.

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Yleinen