Kuva: Aivokööri-ryhmä Tuiran kirkolla.
Aivoköörin toimintaan Tuirassa osallistuvat Päivi Manninen, Pekka Tapio, Paula Mustonen, Jarmo Rossi, Anne Nuojua, Päivi Selin sekä Jari Lehtomäki.

Aivoköörissä paneudutaan keinoihin, joilla aivot voivat paremmin

5.12.18

Aivoterveydestä puhutaan yhä enemmän - Tuiran Aivokööri-ryhmässä aivojen hyvinvoinnin vaalimiseen on jo herätty. Aivoterveyttään voi helliä esimerkiksi hyvien ihmissuhteiden avulla.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Hyvä uutinen on tässä: useissa kansanterveysongelmissa, kuten sepelvaltimotaudin yleisyydessä, Suomessa on menty parempaan suuntaan. Huonoa on tämä: aivoterveyden vaalimisessa on kirimistä, vaikka tätä terveyden kivijalkaa voi vaalia omassa arjessa aivan pienilläkin muutoksilla.

Aivojen terveydestä voi huolehtia esimerkiksi terveellisen ruuan ja liikunnan avulla. Merkityksellisiä ovat myös riittävä uni, hyvät ihmissuhteet ja päihteetön elämä.

Tuiran kirkolla kokoontuvia aivokööriläisiä kiinnostaa aivojen hyvinvointi. Aivoköörin taustalla oleva Oulun Seudun Muistiyhdistys tekee Tuirassa yhteistyötä diakonian kanssa.

 

Rennolla mielellä muutoksia alkuun

Muistiyhdistyksen Paula Mustosen ja yhdistyksen vapaaehtoisen Päivi Selinin johdolla köörissä on pohdittu muun muassa omia ruokatottumuksia ja painonhallintaa. Kotiläksyjä ryhmästä saa mukaan joka kerta.

Mustonen painottaa, ettei ryhmän sisältö ole jonkinlaista terveysterrorismia.

Elintapamuutoksissa kannustetaan pienten askelien ottamiseen. Koska stressi ei tee hyvää aivoille, muutos ei saa käydä hermoille.

Pekka Tapio on pyrkinyt lisäämään liikuntaa arjessaan.

– Harrastan uimista, mutta nälkähän siinä vain kasvaa, Tapio nauraa.

Terveellisen ruoan vaikutuksesta aivojen hyvinvointiin ei ole epäilystä, mutta ryhmässä sanotaan ääneen se tosiasia, että ruokavalintoja ohjaavat usein rahavarat. Tomaattien kilohinta on korkea. Lenkkimakkara lähtee mukaan halvemmalla.

 

Millainen olen ihmisten kanssa?

Yksi aihe Aivoköörin kokoontumisissa on sosiaalisten virikkeiden vaikutus aivoterveyteen. Ryhmässä keskustellaan, millaisia vahvuuksia itse kullakin on sosiaalisissa suhteissa.

Joku kertoo olevansa toiveikas, siksi kanssaihmisille löytyy kannustusta. Toinen näkee itsensä herkkänä ihmissuhteissa. Herkkä tuntee ja aistii vahvasti, mikä tuo syvyyttä ihmissuhteisiin.

Mustonen ja Selin kertovat, että hyvien ihmissuhteiden lisäksi kulttuurinautinnot sekä pieni askarointi vaikkapa käsitöiden parissa pitävät muistia kunnossa.

Vaikka Aivoköörin idea ei ole prässätä ketään, elämänlaatumittauksen avulla voi seurata ryhmän vaikutuksia. Mittaus tehdään toiminnan alkaessa ja lopussa.

Oulun viidestä Aivokööristä on kertynyt palautetta. Ryhmä ei automaattisesti tuo parempaa elämänlaatua, mutta tällaisiakin kommentteja on sanottu tapaamisten jälkeen: ”Elämä näyttää valoisammalta.”

 

Harrastan uimista, mutta nälkähän siinä vain kasvaa.

Pekka Tapio

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Tuiran seurakunta