Joulun ei tarvitse olla kulutusjuhla

21.12.18

Saija Kotila on koonnut keittiön pöydälle vuosien varrella kertyneitä lahjapapereita ja -pusseja, luonnoksen ensi vuoden kalenterista sekä itse tehtyjä villasukkia ja lahjakortteja. Tässä on suurin osa lahjoista, joita hän tänä jouluna läheisilleen antaa.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Pyrkimyksenä on ostaa mahdollisimman vähän uutta tavaraa. Kauppakeskukseen oululainen Kotila suuntaa vain omille lapsille ja kummilapsille lahjoja hankkiessaan.
– Viitisen vuotta sitten heräsin siihen, ettei ihmisen tarvitse ostaa sitä kaikkea, mitä tarjolla on. Sen jälkeen en ole enää osannut viettää aikaani kaupoissa.
Tavarataivaissa seilaamisen sijaan Kotila tekee lahjat itse ja mieluusti jo valmiiksi kotoa löytyvistä materiaaleista.
– Siskoni kanssa annamme vanhemmillemme vuorovuosin lahjaksi itse tehdyn kalenterin. Lahjakorteilla tarjoamme yhteistä aikaa ja tekemistä. Tänä syksynä opettelin neulomaan sukkia, joten Ruotsissa asuvan veljeni lapset saavat lahjaksi villasukat, Kotila kuvailee.
Lahjat kääräistään edellisvuosilta säästyneisiin lahjapapereihin, remontista jäljelle jääneisiin tapettinäytteisiin tai vaikka kukan ympärillä olleeseen kuitukankaaseen. Tänäkin jouluna yksi lahjoista sujautetaan lahjapussiin, joka on ollut perheen käytössä jo kymmenen vuotta.

Saija Kotilan pyrkimyksellä kertakäyttökulutuksen vähentämiseen on taloudelliset, mutta myös ekologiset perusteet. 17- ja 14-vuotiaiden tytärten äiti myöntää tulevaisuuden huolettavan häntä. Ilmastonmuutoksesta kertovaa uutisointia seuratessa on ollut luontevaa vaihtaa ruokavalio vegaaniseksi.
– Aluksi vegaaniksi ryhtyi vanhempi tyttäreni, ja minä osallistuin kuukauden mittaiseen vegaanihaasteeseen. Huomasin, etten oikeastaan kaivannut lihaa. Sen sijaan tilalle tuli ihan uusia ruoka-aineita ja makuja.
– Tämä on helpottavaakin, kun ruoka syntyy välillä kuiva-ainekaapista löytyvistä aineksista, kuten linsseistä ja pavuista.
Perheen nuorempi tytär ja isä ovat sekasyöjiä, mutta joulupöytä syntyy pitkälti vegaanien ehdoilla. Saija Kotilan sinisestä, ”Meidän vegaanien lempparit” -tekstillä nimetystä ruutuvihkosta löytyy suunnitelma jouluateriaksi.
– Rosollia, sienisalaattia, laatikoita, perunoita, kastiketta. Kerman sijaan käytämme soija- ja kauravalmisteita ja savukalan tilalla on porkkanasta valmistettavaa porkkalaa.
Vuosi sitten pöydän kruunasi ensimmäisen kerran kasvispohjainen seitankinkku. Sitä nautitaan myös tänä vuonna, mutta perheen sekasyöjiäkään ei unohdeta. Metsästystä harrastavan puolison ansiosta tarjolla on hirvipaistia.
– Tärkeää on, että yltäkylläisyyden keskellä ruokaa hankitaan vain sen verran, kuin sitä syödään.
Omakotitalossa asuva Kotilan perhe saa joulukuusen useimmiten omasta pihasta, johon on vuosien varrella istutettu taimia juuri tätä tarkoitusta varten. Koristeet ovat samoja tuttuja vuodesta toiseen.
Aaton ajanvietteeksi riittää hiihtolenkki tai kävelyretki meren rantaan. Yksinkertainen on kaunista.
– Siitä saa hyvän mielen, kun yrittää olla tuhlaamatta luonnonvaroja. Täydellisyyteen emme edes yritä pyrkiä, se olisi mahdotonta. Sen sijaan teemme sen, mitä pystymme.
– Meille joulu ei ole kulutusjuhla. Se tulee, kun kuusi tuoksuu, koristeet ovat paikoillaan ja kotona on rauhallinen tunnelma.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Yleinen