Kuva: Kohtalotoverit
Al-Anon on yhteisö, jossa alkoholistin läheinen saa tukea muilta samojen ongelmien painivilta. Oululaiset osallistujat kuvailevat saaneensa elämäänsä uutta valoa.

Kohtalotoverien seura selkiyttää ajatukset

19.12.18

Alkoholistin läheisille tarkoitetusta Al-Anonista ei heru neuvoja juomisen lopettamiseen. Sen sijaan oma tilanne ja ajatukset voivat kirkastua aivan uudella tavalla.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Pixabay .

Moni tänne tuleva on hirveän uupunut. Useimmat alkoholistien läheiset ovat yrittäneet auttaa alkoholistia ja pelastaa hänet, mutta tuloksetta. Samalla kun on otettu vastuu toisen elämästä, on oma elämä jäänyt elämättä.

Näin kuvailevat Al-Anonin ryhmäkokoontumiseen tulleet tilannetta, jossa ryhmään ensimmäistä kertaa saapuvat yleensä ovat. Alkoholismi on hiipinyt elämään pikkuhiljaa ja kietonut otteeseensa alkoholistin lisäksi hänen läheisensä: Vanhemmat, puolison, lapset, ystävän tai vaikka työkaverin.

Moni on oppinut ennakoimaan juomista, kontrolloimaan alkoholistia, säätelemään omaa käyttäytymistään ja kasvavan häpeän seurauksena peittelemään tilannetta.

– Lopulta ihminen on solmussa omien tunteidensa ja ajatustensa kanssa.

– Osa turruttaa tunteensa ja kadottaa itsensä, sillä on helpompaa olla tuntematta mitään, lisää yksi ryhmän jäsenistä.

 

Muutos lähtee aina itsestä

Al-Anon on vapaaehtoispohjalta toimiva yhteisö, joka tarjoaa vertaistukea alkoholiongelmaisten läheisille. Kerran viikossa pidettäviin kokoontumisiin voi tulla kuka tahansa ennalta ilmoittamatta. Nimiä ei kysellä, mutta luottamuksellisuus on ehdotonta.

Ryhmän tarjoama tuki perustuu kokemusten jakamiseen. Muiden tarinoita kuuntelemalla voi hahmottaa oman tilanteensa.

Keskustelun lisäksi Al-Anonin käytössä on 12 askeleen toipumisohjelma, joka on lähes identtinen alkoholisteille suunnatun AA-yhteisön ohjelman kanssa. Vapaaehtoista ohjelmaa noudatetaan itselle sopivalla tavalla ja omassa tahdissa.

Alkoholistin muuttamiseen Al-Anon ei neuvoja tarjoa.

– Kaikki perustuu itsessä tapahtuvaan muutokseen. Ajan myötä ajatukset kirkastuvat ja ihminen näkee oman osansa tapahtumissa. Tämän seurauksena hän pystyy tekemään tietoisia ratkaisuja elämänsä suhteen, ryhmäläiset tiivistävät.

Joillekin ratkaisut tarkoittavat täydellistä pesäeroa alkoholistiin, toisille pienen etäisyyden ottamista. Osa jatkaa yhteiseloa, mutta tilanteessa, jossa toisen juominen ei heijastu suoraan omaan hyvinvointiin.

Kaikki lähtee kuitenkin itsestä.

– Meistä kukaan ei kommentoi millään tavalla toisten puheenvuoroja tai tilannetta ylipäänsä.

Oululaisen Al-Anoniin osallistujan avioliitto kriisiytyi joitakin vuosia sitten vaimon juomisen vuoksi. Hän kuvailee elämänsä olleen yhtä kaaosta pienten lasten ja alkoholistipuolison kanssa.

– Täällä opin ymmärtämään tunteitani ja sain apua ja tukea itselleni. Pikkuhiljaa rauhoituin ja sain tyyneyttä. Luottamus elämään palasi.

Toinen osallistujista kertoo auttaneensa päihteisiin kiinni jäänyttä poikaansa kaikin tavoin. Siivoamalla ja laskuja maksamalla hän kuitenkin tahtomattaan mahdollisti elämäntavan jatkumisen.

Poika menehtyi päihteisiin pari vuotta sitten. Äiti käy silti säännöllisesti kokoontumisissa.

– Luisun helposti vanhoihin toimintamalleihin, kuten moni muukin meistä. Al-Anonista saan vahvistusta itselleni.

– Ryhmän ja oman terapiani ansiosta olen saanut omanarvontuntoni takaisin.

 

Opin ymmärtämään tunteitani ja sain apua itselleni.

Al-Anonin osallistuja

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä