Kyläjoulukalenterin luukku voi avautua vaikka entisessä navetassa

5.12.18

Hailuodossa matkataan tänäkin vuonna kohti joulua kyläjoulukalenterin luukkuja availlen. Anu Krekilän vuoro johdatella joulutunnelmaan on 7. joulukuuta. Paikkana on navetta, jolle on löydetty uutta käyttöä.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Anu Krekilä .

Kyläjoulukalenterin toimintaidea on, että yksityinen ihminen, yritys tai yhteisö varaa joulukuun päivän, jolle järjestää jouluista tekemistä, katsottavaa, kuultavaa tai koettavaa. Anu Krekilä on ”luukunpitäjänä” ensikertalainen.

– Monena vuonna olen aikonut. Nyt päätin varata luukun heti kun ne tulevat hakuun.

Jouluiseen tunnelmaan virittäydytään rakennuksessa, jonka Anun vanhemmat rakensivat navetaksi. Lehmiä navetassa asui viimeksi 1992.

– Navetta oli tyhjillään kunnes reilu vuosi sitten istuin avopuolisoni Jukka Lampisen kanssa iltaa. Mietimme siinä, mitä rakennuksella voisi tehdä. Mainitsin, että ulkosauna olisi ihana.

Pariskunta ryhtyi tuumasta toimeen. Navetasta kannettiin ulos kaikki sinne vuosien saatossa kertynyt tavara ja lehmien parretkin poistettiin. Maitohuoneesta tehtiin sauna ja sittemmin tiloja on otettu käyttöön laajemminkin. Useamman sadan neliön tilassa on muun muassa täydelliset äänentoistolaitteet.

– Siellä on vietetty esimerkiksi pojan valmistujaisjuhlat sekä juhannustanssit sukulaisille ja naapureille.

Krekilän luukussa on luvassa jouluista elävää musiikkia sekä glögiä ja pipareita.

– Teen luukusta omannäköisen ja omantyylisen. Tavoitteena on rento tapahtuma, jossa on kivaa yhdessäoloa. Ei joulukalenterin luukun tarvitse olla mikään valtaisa spektaakkeli eikä ei jouluun valmistautuminen ole suorittamista, Krekilä ajattelee.

Krekilän mielestä kyläjoulukalenteri on todella säilyttämisen arvoinen perinne.

– Sen toteuttamiseen tarvitaan vapaaehtoisuutta, mutta senhän luotolaiset ovat omaksuneet jo varmaan äidinmaidossa. Tällaista yhteisöllisyyttä Hailuodossa on aina ollut ja on toivottavasti jatkossakin.

Kyläjoulukalenteria Krekilä kuvaa jouluisen tunnelman kohottajaksi.

– On mukavaa, että luukku on jokaisena joulukuun päivänä eri paikassa ja sisällöltään erilainen.

Krekilä muistaa menneiltä vuosilta monia tunnelmallisia kalenteriluukkuja. Mieleen on jäänyt myös eräs kotiinpaluu yövuorosta aikaisin aamulla:

– Lautalla hiipparoi tonttuja ja matkustamossa tarjottiin kuumaa glögiä, Krekilä hymyilee.

 

Joulun valoja, jouluista elävää musiikkia, glögiä ja pipareita navettasaunassa (Kittiläntie 89) 7. joulukuuta kello 15–18.

 

 

Lue lisää aiheesta:

Hailuodon seurakunta Ihmiset ja elämä Seurakunnat Yleinen