Ouluun tulee kaksi pysyvää paikkaa sirotella vainajan tuhka mereen

11.12.18

Vainajien tuhkan sirotteluun on jo määritelty mereltä Hietasaaren edustalta alue, jonne pääsyyn tarvitaan vene. Etsinnässä on lisäksi paikka, jossa sirottelu onnistuu rannalta käsin.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Pixabay .

Oulussa on tulevaisuudessa kaksi paikkaa, jossa saa sirotella vainajan tuhkat mereen ilman erillistä lupaa.

Tuhkan sirottelu veteen on mahdollista tälläkin hetkellä, mutta siihen tarvitaan vesialueen omistajan tai haltijan erillinen lupa.

Avomereltä Hietasaaren edustalta on jo valittu paikka, jonne vainajan tuhkat kuljetetaan veneellä. Parhaillaan haetaan myös paikkaa, josta tuhkan sirottelu mereen onnistuu rannalta käsin.

– Tavoitteena on, että tällainen paikka saadaan tehtyä ensi vuonna sulan maan aikana, sanoo kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista.

Rannalle tulevaa sirottelupaikkaa etsittiin kesän mittaan muun muassa Oulujokisuistosta Oulun edustalta. Pulkkisen mukaan yksiselitteisen hyvää paikkaa ei löydetty.

– Paikan pitää olla riittävän rauhallinen ja helposti saavutettavissa, mutta ei kuitenkaan aivan asuintalojen ikkunan alla.

– Merenkäynti on otettava huomioon. Siksi paikalle on rakennettava jonkinlainen tasanne ja mahdollisesti portaat.

Tuhkansirottelupaikat tulevat tarpeeseen, sanoo kaupungin vesialueista vastaava metsätalousinsinööri Juho Kuukasjärvi Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista.

Kuukasjärvi pitää tärkeänä myös mahdollista sirotteluun rannasta käsin.

– Säästä ei voi tietää kovin tarkkaan etukäteen. Voi käydä niin, että omaisia saapuu kauempaa tuhkansirottelutilaisuuteen, mutta kova tuuli estää lähdön veneellä merelle.  Tuhkansirottelu avomerellä on myös turvallisuuskysymys vaikkapa silloin, kun iäkäs ihminen haluaa olla veneessä sirottelemassa puolisonsa tuhkat.

Kuukasjärven mukaan kyselyitä siitä, minne tuhkan voi sirotella tulee vuosittain.

– Yksittäisiä lupia sirotteluun kaupoungin omistamille merialueille on myönnetty aiemmin alle viisi vuodessa, mutta viime vuosina sirottelulupia on kysytty koko ajan enemmän.

Ajatus tuhkansirottelupaikasta virisi kesällä 2017, kun oululaiset Roy Mattson, Ulla Ruotsi-Mattson, Heikki Kauma, Mirja Kauma, Markus Lumme, Liisa Lumme, Ralf Mattson ja Kaj Mattson tekivät aloitteen vainajan sirottelualueen perustamisesta merialueelle Oulun läheisyyteen.

Muualla Suomessa useat seurakunnat ja kaupungit ovat jo nimenneet pysyväisluonteisia tuhkansirottelualueita. Sellaisia on muun muassa Turussa, Porissa, Tampereella, Helsingissä, Kotkassa, Porvoossa, Lohjalla ja Imatralla.

 

 

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Yleinen