Yli-Iissä seurakunnan perhekerho kokoontuu apteekin vieressä olevassa varhaiskasvatuksen tilassa kylän keskusraitilla. Vastapäätä on kauppa, se ainoa vielä toimiva.
Kerhoon saapuessa havaitsee heti, että isompi tila olisi tarpeen. Eteisen lattia on täynnä kenkiä ja sisällä kaikki aikuisten ja lasten kokoa olevat istuimet on varattu, ja usealla isällä tai äidillä on jälkikasvua sylissäänkin.
Seurakunnan lastenohjaajien Elisa Klasilan ja Tiina Päkkilän mukaan tiistaisin kokoontuvassa kerhossa käy aina paljon väkeä. Vuoden viimeisellä kokoontumiskerralla näkyy paljon tonttulakkeja, koska yhdessä vietetään puurojuhlaa.
– Tällä hetkellä paikalla on 58 henkeä, he kertovat.
Useimmilla vanhemmista on mukanaan useita lapsia. Moni on käynyt kerhossa vuosia, sillä vanhemmat lapset voivat olla jo isoja koululaisia.
Väkeä lienee paljon myös siksi, ettei Yli-Iissä järjestä kerhotoimintaa mikään muu taho, kuten kaupunki tai järjestöt.
Tutut työntekijät jatkavat ensi vuonnakin
Vaikka seurakuntalaisissa muutos herättää epätietoisuutta, ainakin perhekerhossa vetäjinä pysyvät tutut kasvot, sillä Klasila ja Päkkilä siirtyvät vuodenvaihteessa Oulujoen seurakunnan työntekijöistä Kiimingin seurakunnan työntekijöiksi.
Kiimingin seurakunnan kirkkoherra Pauli Niemelä vakuuttaa, että Kiimingin seurakuntaa kehitetään yhteiseksi seurakunnaksi, jossa samalla tuetaan kunkin alueen omaa identiteettiä.
– Vaikka seurakunta laajenee, moni asia säilyy. Oman tutun työntekijän voi edelleen pyytää mukaan elämän tärkeisiin hetkiin. Uskon, että monilla työaloilla syntyy uutta toimeliaisuutta ja elämää, Niemelä kertoo.
Yli-Iin ja Ylikiimingin liittämisellä Kiimingin seurakuntaan pyritään luomaan maantieteellisesti kiinteämpi seurakuntarakenne ja helpottamaan tilojen yhteiskäyttöä.
Myös työntekijöiden matkoihin käyttämää aikaa halutaan säästää. Esimerkiksi Yli-Iin kirkolta on matkaa Kiimingin kirkkoherranvirastolle 30 kilometriä, kun Oulujoen kirkkoherranvirastolle Myllyojalle matkaa kertyy 47 kilometriä.
Uskon, että monilla työaloilla syntyy uutta toimeliaisuutta ja elämää.
—Pauli Niemelä
Muutoksia tulee lapsityöhön ja kellonaikoihin
Kuten muutoksissa yleensä, kaikki ei kuitenkaan pysy ennallaan. Perhekerho kokoontuu jatkossa tiistain sijaan perjantaisin ja kerran viikossa kokoontuvan varhaisnuorten kerhon vetovastuu siirtyy lastenohjaajilta nuorisotyöntekijöille.

– Kevään ajan nuorisotyönohjaajat vetävät varhaisnuorten kerhoa, mutta ajatus on, että syksyllä kerhonvetäjinä toimisivat koulutuksen käyneet nuoret.
Kiimingin seurakunnassa toteutetaan kerhokummitoimintaa, jossa kokeneemmat kerho-ohjaajat toimivat nuorempien ohjaajien kummeina. Nuorten toivotaan tarttuvan mahdollisuuteen saada työkokemusta.
Pauli Niemelä kertoo, että jatkossa erilaisia kerhoja pidettäisiin pääsääntöisesti koulujen tiloissa. Erityisesti rehtorit ovat tätä toivoneet, sillä harrastetoiminnan tarjoajista on puutetta.
– Kouluyhteistyö on nousemassa uudelle tasolle, Niemelä iloitsee.
Laajentuva seurakunta lähettää postia koteihin
Seurakuntaliitos tuo pieniä muutoksia myös jumalanpalvelusaikoihin, ja yli-iiläisillä kirkonmenot alkavat ensi vuonna sunnuntaisin kello 13. Kiimingin ja Ylikiimingin kirkoissa messut alkavat kello 10 ja Jäälin kappelissa kello 13.
Niemelä kertoo, että joulunpyhien jälkeen jokaiseen kotitalouteen laajenevan Kiimingin seurakunnan alueella jaetaan seurakunnan esite, jossa esitellään muun muassa kaikki työntekijät yhteystietoineen.
Yli-Iin perhekerho kokoontuu seuraavan kerran perjantaina 18.1.2019 kello 10. Lisää kuvia perhekerhosta Oulun seurakuntien Facebookista.
Liitosta juhlitaan vuodenvaihteessa
Ylikiimingin kirkossa on uudenvuodenaattona 31.12. kello 18 konsertti ja lasten näytelmä, jonka jälkeen voidaan katsella yhdessä ilotulitusta ja nautitaan uudenvuodenaaton eväitä seurakuntakodilla.
Yli-Iin kirkossa vietetään messua 1.1. kello 10, jonka jälkeen tarjolla on juhlalounas seurakuntakodilla.
Kiimingin kirkossa vietetään 1.1. kello 18 iltamessu, jonka johtaa piispa Jukka Keskitalo. Messun jälkeen tarjolla on juhlakahvit.
Haluatko kertoa kokemuksiasi perhekerhosta tai antaa palautetta jutusta? Täällä se onnistuu!