Satujen ja tarinoiden merkitystä lapselle ei voi liikaa korostaa. Tämän tietää kirjastonhoitaja Elise Kajander, joka järjestää Oulun kaupunginkirjastolla satutuokioita lapsille.
– Sadut auttavat lasta käsittelemään tunteitaan, hahmottamaan maailmaa ja kehittävät kielellisiä taitoja. Myös lapsen kohtaaminen ja pysähtyminen ovat tärkeitä asioita, niitä tarvitaan tässä kiireisessä maailmassa, Kajander sanoo.
Hän on toiminut kirjastonhoitajana reilu kymmenkunta vuotta, mutta viettänyt välillä pitkiä aikoja kotona lasten kanssa. Kotiäitiydestä Kajander on saanut ammennettua materiaalia myös työhönsä.
– Omakohtaiset kokemukset lasten kasvusta, kehityksestä ja heidän maailmastaan ovat auttaneet minua työssäni.
Satutunneilla Kajanderilla on mukanaan muutama kuvakirja, joista hän lukee tiettyyn teemaan ja vuodenaikaan sopivan tarinan. Vanhempien teosten lisäksi hän käyttää mielellään myös uusia kertomuksia. Vuoden lopussa ilmestyy joulukuvakirjoja.
– Kertomuksissa seikkailevat usein eläimet, ja tarina kertoo esimerkiksi eläinten joulunvietosta. Ne ovat hirveän sööttejä kertomuksia, Kajander sanoo.
Suomalaisia kuvakirjoja hän kehuu kauttaaltaan laadukkaiksi: parhaimmillaan ne ovat kuin taideteoksia ja sopivat hyvin myös aikuisille. Kajander kehottaa ihmisiä käyttämään loma-ajan hyödyksi ja viettämään sen kirjojen parissa.
– Kannattaa lukea yhdessä perheen kanssa ja pysähtyä tarinoiden äärelle. Niin pääsee vähän lähemmäksi lastaankin.