Kuva: Oulun keskusrekisterin arkistosta.
Kaikki olemassa olevat Suomen vanhat kirkonkirjat löytyvät nykyisin digitaalisesta Kirjuri-järjestelmästä. Vanhat kirkonkirjat ovat arkistossa.

Sukuselvitykset saa jatkossa yhdestä paikasta

19.12.18

Suunnitelman mukaan uudistus on käytössä sukuselvitysten laadinnassa koko maassa vuoteen 2022 mennessä.


Teksti: Kirkon viestintä . Kuvat: Elsi Salovaara .

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän keskusrekisterissä pilotoidaan ensimmäisinä Suomessa kirkon jäsentietojärjestelmän uutta toiminnallisuutta KirDiä, jonka avulla perunkirjoituksiin tarvittavat sukuselvitykset saadaan tehtyä valtakunnallisesti yhdessä paikassa.

Tähän asti sukuselvitykset on tilattu erikseen jokaisesta seurakunnasta, jossa vainaja on ollut kirjoilla. Muutos on merkittävä Suomen kirkonkirjojen pidossa.

Uudesta palvelusta on saatu myönteistä palautetta niin yksityishenkilöiltä kuin sukuselvityksiä tilaavilta organisaatioilta kuten lakiasiantoimistoilta.

– Palaute on ollut yksinomaan myönteistä. Perunkirjoituksia varten asiakirjoja tilaavat henkilöt ovat olleet tyytyväisiä ja helpottuneita, kun todistuksia ei tarvitse monesta paikasta. Omaisille tämä on suuri helpotus läheisen kuolemaan liittyvän surun keskellä, sanoo keskusrekisterin hoitaja Salla Tenkanen Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymästä.

Vuoden 2019 aikana KirDi-pilottin liittyy mukaan myös useita muita seurakuntayhtymiä ja seurakuntia. Alustavan suunnitelman mukaan KirDiä käytetään sukuselvitysten laadinnassa kirkossa valtakunnallisesti vuoteen 2022 mennessä.

Sukuselvityksiä tehdään kirkossa vuosittain tuhansittain. Vuonna 2017 sukuselvitystilausten lukumäärä oli Helsingissä 30 000, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän 5700, Tampereella 5200, Kuopiossa 5000 ja Oulussa 4000.

KirDi on osa kirkon jäsentietorekisteriä Kirjuria. Kirjurista saadaan muun muassa kirkkoon kuuluville ja kuuluneille virkatodistukset ja sukuselvitykset.

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko