Kuva: Ilmari Mäenpää
Ilmari Mäenpään mielestä verkkoon olisi saatava mahdollisimman monipuolinen kokonaisuus kirkon tarjonnasta. Siinä korostuisivat myös seurakuntien erilaiset vahvuudet, hän uskoo.

Tekniikkaa olisi, tekijöitä puuttuu

13.12.18

Kymmenvuotias Virtuaalikirkko toimii, jotta laadukas sisältö levittäytyisi laajalle


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Heli Väyrynen .

Kymmenvuotias tietää pystyvänsä paljon enempään kuin mitä on nyt. Uusi houkuttaa kovasti, se kiinnostaa ja innostaa.

Haaveilu kertoo sen, että kymmenvuotias voi hyvin. Unelmat antavat suuntaa, ne ovat voimavara.

Kiiminkiläisen säveltäjän Ilmari Mäenpään kehittämä Virtuaalikirkko-palvelu (www.virtuaalikirkko.fi) on tänä vuonna täyskymppi, joka ei tiedä vielä, mitä kaikkea siitä tulee ”isona”.

 

Alku ei paljoa parempi olisi voinut olla

Oulun tuomiokirkkoseurakunta aloitti suorat Virtuaalikirkko.fi-lähetykset ensimmäisenä adventtisunnuntaina 2008 ja heti ensimmäistä lähetystä seurasi yli tuhat ihmistä lähes 20:stä eri maasta.

Mediakin tarttui uuden palvelun suosioon. Iltapäivälehden Oulun Virtuaalikirkko nousi huippusuosioon -otsikon takana oli tuomikirkkoseurakunnassa palmusunnuntaina 2009 esitetty Johannes-passio, joka sai Virtuaalikirkossa huiman yleisön, peräti 6 000 ihmistä.

Tälläkin hetkellä, joulunalus viikkoina, Virtuaalikirkossa eletään edellisvuosien tapaan ”parasta aikaa”, kun ihmiset yhtä lailla Suomessa kuin ulkomailla haluavat kuunnella ja kokea Kauneimmat joululaulut juuri tuomiokirkosta lähetettynä.

Toiveena on, että Virtuaalikirkko menisi yhä syvemmälle kirkon toimintaan.

 

Ikäihmisten ja nuorten palveleminen kiinnostaisivat

Kymmenvuotisen matkan varrella Virtuaalikirkon tekniikka on parantunut. Se antaisi myötä uusiin ohjelmasisältöihin, mutta hyväkään tekniikka ei yksin riitä tekemään todeksi Mäenpään kaikkia unelmia. Mukaan tarvitaan myös tekijöitä seurakunnista.

Palvelun kehittäjän oma toive on, että Virtuaalikirkko menisi yhä syvemmälle kirkon toimintaan. Sen kautta voisi lähettää jumalanpalveluksien, konserttien ja yleisötilaisuuteen lisäksi säännöllisesti ohjelmaa ikäihmisille ja nuorille.

Mäenpää ideoita ovat muun muassa kerhot, joihin voisi osallistua virtuaalisesti sekä ilta- ja aamuhartaudet ja laulutilaisuudet. Eikö myös rippikoulu välittyisi virtuaalisesti yhtä ryhmää isommalle yleisölle? Osa ohjelmasisällöistä voisi olla selkokielisiä.

 

Tunne yhteydestä muihin ihmisiin olisi tärkeää

Mäenpää toivoo, että chat, reaaliaikainen keskustelupalvelu, esimerkiksi jumalanpalveluksien yhteydessä olisi nykyistä aktiivisemmassa käytössä Virtuaalikirkossa.

– Sille olisi tilaus, että ihmiset voisivat osallistua omilla kommenteillaan tai esirukouksillaan jumalanpalveluksen viettoon. Chat-palvelu on olemassa, mutta moderointiin tarvittaisiin nyt ihmisiä.

Moderointi tarkoittaa internetissä käytävän keskustelun valvontaa. Mäenpään mukaan 99 prosenttia keskustelusta on moitteetonta, mutta valvontaa tarvitaan, sillä Virtuaalikirkon alkuajoilta on kokemus myös epäasiallisesta chatkirjoittelusta.

Mäenpää uskoo, että erityisesti yksineläville ihmisille dialogisuus – yhteyden saaminen muihin Virtuaalikirkon avulla – olisi tervetullutta vaihtelua omaan arkeen.

– Toki se tarkoittaisi, että myös ikäihmisten kodeissa olisi osaamista ja tekniikkaa liittyä sähköisesti muiden osallistujien joukkoon.

Ilmari Mäenpään innostuksen taustalla on yksinkertainen syy: hän pitää monia seurakuntien tilaisuuksia niin hyvin valmisteltuina kokonaisuuksina, että hän toivoisi niille laajempaa yleisöä kuin vain paikalle päässeet.

Tällä hetkellä Virtuaalikirkon lähetyksiä tulee Oulussa viikoittain tuomiokirkosta ja Oulunsalon kirkosta noin kerran kuukaudessa. Hailuoto hyödyntää myös Virtuaalikirkko-palvelua, mutta ei säännöllisesti.

 

Suoratoisto on nykyaikaa

Oulun tuomiokirkon kamarikuoron joulukonsertti ja Virtuaalikirkon ”kymppisynttärit” ovat pe 14.12. kello 20. Ohjelmassa on monipuolisesti jouluista musiikkia. Myös tämä juhla näkyy Virtuaalikirkossa ja verkkoon jää tilaisuudesta tallenne myöhemmin katsottavaksi.

Virtuaalikirkon kirkon konsertit keräävät suurimman kiinnostuksen, mutta myös jumalanpalveluksia seuraa suuri määrä yleisöä: vierailijoita on 1000–3000 ulkomaita – esimerkiksi Kanadaa, Viroa ja Saksaa – myöten.

Toimintansa aikana virtuaalikirkko on tavoittanut 2 miljoonaa kävijää sadasta eri maasta.

Virtuaalikirkon lähetystoimintaa on Oulun ja Hailuodon lisäksi Kuopion ja Turun tuomiokirkkoseurakunnista.

Virtuaalikirkko ei tarvitse rekisteröitymistä eikä vaadi laitteelta erikoisominaisuuksia.

Kirkko on historiassa ollut suoratoiston suhteen etulinjassa. Kysyntä myös kasvaa nopeasti.

 

Anna palautetta jutusta!

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko