Kuva: Anna Jansson Katseelta kätketty

Työkaveria ei jätetä, julistaa dekkari

19.12.18

Joskus kirjan syvin anti löytyy aivan viime hetkellä, loppusanoista, viimeisistä lauseista. Näin tapahtui Anna Janssonin dekkarissa.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Gummerus .

Kun media välittää joka päivä uutisia, joista moniin liittyy hyytäviä tapahtumia tosielämästä, voi hieman ihmetellä, miksi moni meistä lukee vielä ”kaupan päälle” dekkareita. Karmivathan niiden käänteet usein selkäpiitä.

Eikö väkivallan määrä tajunnassamme olisi riittävä ilman jännitysromaaneja? Varsinkin jos käteen tarttuneen jännärin teemoja ovat perin tutut asiat, kuten ympäristökysymykset, huumeet ja raiskaukset.

Suositun ruotsalaisen kirjailijan Anna Janssonin romaani Katseelta kätketty on mukaansa tempaava dekkari, mutta kun kirjan saa päätökseen oma olo on sekava. Hurjia tapahtumia yli 300 sivua mutta mitä jäi käteen – muuta kuin lukuhetkiä, joiden ajaksi unohti hetkeksi oman elämänsä sattumukset. Toisaalta juuri tätähän kirjojen maailma tarjoaa: mahdollisuuden käydä toisissa todellisuuksissa, eri maissa ja maanosissa. Romaanit ovat tilaisuus tutustua uusiin ihmisiin, heidän ammatteihinsa ja samaistua ihmiskohtaloihin, jotka ovat itselle kaukaisia.

Silti ihmettelen, enkö olisi löytänyt joulunaluspäiviini pikemminkin kohottavia tarinoita, sellaisia, jotka jättävät lukijaan lähes pyhän tarmon pyrkiä piirun verran hyveellisempään elämään.

Janssonin Katseelta kätketty -teoksesta saa halutessaan irti monia asioita sen lisäksi, että poliisien työn tuloksena väkivallan tekijät jäävät lopulta kiinni. Se tarkoittaa, että paha saa palkkansa, mikä on aina oikein ja tekee lukijalle hyvää.

Yksi huomio kirjassa on visbyläinen poliisijoukko Maria Wern -hahmon johdolla. Ryhmä on hyvää yhteistyötä tekevä työporukka. Kirjan loppukohtauksessa kahden naispoliisin keskustelu raiskauksen ilmiannon tärkeydestä voisi nähdä valitettavankin ajankohtaisena viestinä.

”Jos todistat, lupaan olla koko ajan rinnallasi. He (raiskaajat) ovat käyttäytyneet törkeästi ja häpeämättömästi. Sinä et ole tehnyt mitään väärää”, puhuu Maria Wern uhriksi joutuneelle kollegalleen.

Kirjan viimeinen lause puhuttelee myös. Raiskauksen uhri toteaa työtoverilleen: ”Todistan, vaikka en uskalla.”

Ihminen pystyy ihmeellisiin asioihin, kun hänellä on toinen rinnallaan.

Anna Jansson: Katseelta kätketty. Gummerus 2018.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä