Kolumni: Ajattelemisen sietämätön keveys

16.1.19

Kun käymme läpi kipeitä muistoja tai punnitsemme arvojamme ja käyttäytymistämme suhteessa toisiin ihmisiin, ajattelu voi tuntua raskaalta ja ahdistavaltakin, kirjoittaa Marjo Kemppainen kolumnissaan.


Teksti: Marjo Kemppainen .

Kysymys siitä, missä sielu sijaitsee, on ollut ihmistieteiden kiinnostuksen kohde halki vuosisatojen. Filosofi René Descartesin (1596–1650) mukaan ajattelu on sielun olemus, joten hän nostaa sielun tyyssijaksi ajattelun ja tietoisuuden.

”Ajattelen – olen siis olemassa” eli ”Kaikki se, mitä käsitämme hyvin selvästi ja tarkasti, on totta”, toteaa hän. Descartes laski ajatteluun kuuluvaksi kuitenkin myös unet, sillä tunne, sellaisena kuin se koetaan unessa, on myös eräs ajattelun muoto.

Vielä 30–40 vuotta sitten useat psykologian oppikirjat korostivat ihmisen ja eläimen eroja määritellessään sitä, että vain ihminen kykenee käyttämään työkaluja. Tämä käsitys päätyi romukoppaan, kun eräs kuvaaja tallensi todistusaineistona nähtäville apinan, joka keppiä hyväksi käyttäen kurkotti puusta banaania itselleen.

Ihmisen olisi hyvä ajoittain pysähtyä kuuntelemaan sisintään.

Marjo Kemppainen

Tavoitteiden asettaminen ja niihin pitkäjänteinen pyrkiminen on tyypillistä juuri ihmiselle. Kaiken media-informaation ja sometulvan keskellä ihmisen olisi hyvä ajoittain pysähtyä kuuntelemaan sisintään ja omaatuntoaan ilman tietokoneen, television ynnä muun aivoja kuormittavia virikkeitä.

Kun etsimme vastauksia meitä elämässä askarruttaviin kysymyksiin, käymme läpi kipeitä muistoja tai punnitsemme arvojamme ja käyttäytymistämme suhteessa toisiin ihmisiin, ajattelu voi tuntua raskaalta ja ahdistavaltakin.

Keveyden tunteen saavuttaminen ratkaisemattomien kysymysten äärellä vaatii kuitenkin oman itsensä rohkeata kohtaamista ja epävarmuuden sietämistä juuri ajan ja levon kanssa.

Myös Martti Luther (1483–1546) kehotti ”märehtimään” ts. ajattelemaan syvällisesti. Märehtikäämme siis rohkeasti!

Kirjoittaja on kasvatustieteiden ja draaman opettaja sekä oululainen kirkkovaltuutettu

Anna palautetta kolumnista täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä