Kuva: Elsi Salovaara, kuva: Sanna Krook

Pääkirjoitus: Annetaan pallo nuorille

29.1.19

Tulevaisuuden vaihtoehtoja mietittäessä tärkeintä on kuunnella nuorta ja antaa neuvoja pyydettäessä.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Sanna Krook .

Moni nuori miettii tälläkin hetkellä, mitä elämällään tekisi. Alkuvuosi on aikaa, jolloin haetaan oppilaitoksiin, valmistaudutaan kirjoituksiin, unelmoidaan kesätöistä, pääsystä ylipäänsä osaksi jotakin.

Missä olen hyvä, vai olenko missään? Mitä haluan elämältä? Uskallanko? Pärjäänkö?

Osa saattaa kipuilla myös sen kanssa, riittävätkö rahat. Sillä vaikka elämme hyvinvointiyhteiskunnassa, jossa opiskelu on ilmaista, kaikki tarvittavat oheistuotteet eivät sitä ole.

Kun pääsee sisään oppilaitokseen, eteen tulee monenlaista pakollista ostettavaa: kirjaa, laskinta, veitsisettiä, kampaajan varusteita. Joskus nuo kulungit voivat tulla niin isoksi esteeksi opintojen suorittamiselle, että nuoren unelma karahtaa kiville.

Tulevana viikonloppuna starttaavan Yhteisvastuukeräyksen kohde on nuorten koulutuksen tukeminen. Moni etsii omaa polkuaan, ja osa tarvitsee sen läpivaeltamiseen myös rahallista apua. Opintotuki ei riitä, varsinkaan jos perhe ei pysty tukemaan nuorta taloudellisesti.

On muistettava, että vuodenajasta, sosiaalisesta taustasta ja koulumenestyksestä riippumatta jokainen nuori tarvitsee tukea. Nuori ei kaipaa niinkään valmiita ratkaisuja, vaan sitä, että häntä kuunnellaan.

Nuori ei kaipaa niinkään valmiita ratkaisuja, vaan sitä, että häntä kuunnellaan.

— Elsi Salovaara

 

Tunne oman elämän hallinnasta on tärkeää. Jos ihminen kokee, ettei voi vaikuttaa omiin tekemisiinsä, hän tuntee olevansa ansassa.

Selkeiden vaihtoehtojen tarjoaminen voi vanhempien mielessä tuntia hyvältä ratkaisulta. Sehän toimii, kun viisivuotiaan annetaan aamulla valita joko keltainen, pinkki tai sininen paita.

Aikuisuuden kynnyksellä olevien nuorten kohdalla tämä ei enää toimi. Tulevaisuuden vaihtoehtoja mietittäessä tärkeintä on kuunnella nuorta ja antaa neuvoja pyydettäessä. Silloin nuori valitsee itse suuntansa ja vaihtoehtonsa.

 

Kerro mielipiteesi pääkirjoituksesta täällä

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä