Valkoisella taustalla mustaan papin asuun pukeutunut mies, joka on pääkirjoituksen kirjoittaja

Pääkirjoitus: Apua nuorille!

15.1.19

Turvapaikanhakijoiden on suostuttava elämään Suomen lain mukaisesti. Rikosten uhreille on annettava täysi tuki, kirjoittaa Pauli Niemelä pääkirjoituksessaan.


Teksti: Pauli Niemelä . Kuvat: Sanna Krook .

Lapsiin ja nuoriin kohdistuneet seksuaalirikokset Oulussa ovat olleet valtakunnallisen huomion kohteena. Mitä on tämän ilmiön taustalla? Mitä tulisi tehdä asian korjaamiseksi?

Ensiksi on todettava, että rikokset ovat vastenmielisiä ja yksiselitteisesti tuomittavia. Ne kohdistuvat kaikkein heikoimpiin. Teot tuottavat paljon tuhoa ja kärsimystä.

Tekijät on saatettava vastuuseen ja palautettava kotimaahansa. Tästä Suomessa huolehtii poliisi ja toimiva oikeusjärjestelmämme. Jos asia vaatii lakimuutoksia, ne on tehtävä.

Rikoksen tehneet tietävät, että lasten ja nuorten hyväksikäyttäminen ovat rikoksia Suomessakin. Turvapaikanhakijoiden on suostuttava elämään Suomen lain mukaisesti. Jokaisella ihmisellä on seksuaaliset tarpeensa, mutta niitä ei voi toteuttaa tuottamalla kärsimystä toiselle ja vastoin lakia.

Toiseksi rikoksen uhreiksi joutuneille lapsille ja nuorille on annettava kaikki tuki. He tarvitsevat turvallisia ja toivoa antavia aikuisia.

Nyky-Suomessa lasten ja nuorten keskuudessa on liian paljon syrjäytymistä ja toivottomuutta. Elämän lähtökohdat eivät ole yhtä hyvät. Taustalla on usein sosiaalisia ongelmia, periytyvää syrjäytymistä, hajonneita ihmissuhteita ja päihteitä. Valitettavasti ongelmat usein kasautuvat.

Rikoksen uhreiksi joutuneille lapsille ja nuorille on annettava kaikki tuki.

— Pauli Niemelä

Lasten ja nuorten syrjäytymisestä pitäisi käydä yhteiskunnallista keskustelua asian juurisyitä etsien. Paras tieto ja näkemys ovat nuoria auttavilla ammattilaisilla. Heitä tulisi kuulla.

Lämpö ja turva ovat lopulta ainoat, jotka voivat nostaa nuoren. Rajoja tarvitaan ja vielä enemmän rakkautta. Kasvattajien ja sosiaalityöntekijöiden tehtävä ei ole helppo.

Lasten ja nuorten auttamiseksi eri toimijoiden on tehtävä saumatonta yhteistyötä. Tässä seurakunnillakin on tärkeä tehtävä.

Kirjoittaja on Kiimingin kirkkoherra, lääninrovasti ja Rauhan Tervehdys ry:n hallituksen puheenjohtaja

Anna palautetta pääkirjoituksesta

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä