Yleisötilaisuudessa annetaan neuvoja uhrien auttamiseen ja nuorten suojelemiseen

22.1.19

Traumapsykologi, poliisi ja Walkersin ja Tyttöjen Talon edustajat antavat tietoa ja opastusta rikosten uhreille sekä kaikille lapsistaan huolestuneille Oulussa.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Pixabay, Ari-Matti Huotari .

Uhrien ja heidän läheistensä auttaminen on jäänyt sivuosaan lapsiin ja nuoriin kohdistuneiden seksuaalirikosten paljastuttua, pahoittelee oululainen traumapsykologi Soili Poijula.

Ensi viikolla Poijula sekä poliisin, Walkers-järjestön ja Tyttöjen Talon edustajat antavat neuvoja kaikille lähipiirinsä lapsista ja nuorista huolestuneille.

Aihetta käsittelevä yleisötilaisuus pidetään keskiviikkona 30. tammikuuta kello 18 alkaen Keskustan seurakuntatalossa, osoitteessa Isokatu 17.

Tilaisuuden järjestävät Oulun seurakunnat ja Oulun Soroptimistit ry. Soroptimistit on maailmanlaajuinen palvelujärjestö, joka keskittyy naisten ja lasten aseman parantamiseen.

 

Tieto luo turvaa, joten tarjolla on konkretiaa

Illan tilaisuudessa neuvotaan konkreettisesti, kuinka tunnistaa uhka ja miten sen voi torjua.

Luvassa on tietoa seksuaalirikosten vaikutuksista ja neuvoja siihen, miten puhua asiasta lasten ja nuorten kanssa, kuinka rikoksen uhria tuetaan ja mistä saa apua. Ajatus on, että tieto luo turvaa.

– Olen itse myös isovanhempi, ja tiedän kokemuksesta, kuinka huolissaan lapsista ja nuorista ollaan. Kukapa ei haluaisi suojella rakkaimpiaan kaikelta, vaikka elämään kuuluu, ettei se vain aina ole mahdollista ja sittenkin voi selviytyä.

Oulussa ja Helsingissä paljastuneiden, maahanmuuttajataustaisten miesten tekemien rikosten laajuuden paljastuttua keskustelu on ohjautunut maahanmuuttopolitiikkaan ja lakimuutoksiin.

– On tärkeää ehkäistä tulevia rikoksia, mutta kiireellisintä on antaa kriisiapua sitä tarvitseville, Suomen Traumaterapiakeskuksen toimitusjohtaja Poijula kritisoi.

Työssään hän on kehittänyt muun muassa raiskauksen tai väkivaltarikoksen kokeneitten auttamista ja hoitoa. Jotta toipuminen voi alkaa, tapahtuneen käsittely tulisi aloittaa mahdollisimman nopeasti.

– Yhteisön tasolla myötätunto on ollut uhrien puolella, mutta avun ja tiedon tarjoaminen uhreille ja kaikille rikosten järkyttämille olisi ollut tehtävistä kiireellisin. Tutkitusti yhteisö tarvitsee selviytymiseen järjestettyjä interventioita.

Jotta toipuminen voi alkaa, tapahtuneen käsittely tulisi aloittaa mahdollisimman nopeasti.

Soili Poijula

Psykologiresursseja tarvitaan lisää Oulussa

Soili Poijula on kehittänyt työssään raiskauksen ja väkivaltarikoksen kokeneiden auttamista.

Toissa viikolla Ylen haastattelussa Poijula vertasi Oulun tapahtumia suuronnettomuuteen. Silloin kaupungin tehtävä olisi järjestää heti yleisötilaisuus, jossa vastattaisiin ihmisten kysymyksiin.

– Viranomaisjohto on kaukana lasten ja nuorten elämästä. Oulussa kaupungin palkkalistoilla on myös hirveän vähän psykologeja, suunnittelu- ja kehittämistehtävissä ei yhtäkään, hän toteaa.

Poijulan mukaan kokemukset osoittavat, että jos esimerkiksi joku kouluyhteisön jäsen kuolee yllättäen, se jopa kolminkertaistaa nuorisotaloissa käyvien nuorten keskusteluntarpeen.

Ensisijaisimmat lasten ja nuorten hädän kohtaajat ja auttajat ovat omat vanhemmat ja opettajat koulussa.

– Tärkeintä on se, etteivät lapset ja nuoret jäisi käsittelemään tapahtumia yksin. Mitä kauheampi tapahtuma, sitä nopeammin tutuimpien aikuisten olisi siitä puhuttava lastensa ja nuortensa kanssa.

 

Aikuiset tarvitsevat tietoa pystyäkseen auttamaan

Poijula myöntää, että ajatus siitä, että aikuisen pitäisi pystyä puhumaan lapsille mistä aiheesta tahansa, myös kaikkein vaikeimmista, on melkoinen vaatimus. Se vaatii paitsi rohkeaa ja avointa asennetta myös perustietoa asioista.

Niin vanhemmille kuin ammattikasvattajille olisikin tärkeää tuntea lapsen psyykkinen kehitys ja kriisiauttamisen peruskeinot.

Esimerkiksi nuoruuden kehitysvaiheeseen kuuluu perheestä irtautuminen ja kumppanin etsintä. Kun seksuaalisuus herää, siitä olisi pystyttävä keskustelemaan, samoin kuin rakkaudesta ja himosta.

– Nuoret kaipaavat mahdollisuutta puhua aikuisen kanssa aikuisen ahdistumatta siitä, mitä on normaali seksuaalisuus.

 

Lapsille on opetettava turvataitoja koko ajan

Terve lapsi ja nuori luottaa ihmisiin. Tärkeää on opettaa lapsille ja nuorille myös realistista epäluuloa ja vaaran merkkien tunnistamista.

Jo 2000-luvun alussa Kotkan ja Jyväskylän psykologit laativat pedofiiliringin paljastumisen jälkeen Turvataito-oppaan, jossa annetaan ohjeita niin lapsille, vanhemmille kuin kasvatusammattilaisille. Sittemmin myös nuorille on tehty vastaava opas.

Opettajille on annettu myös koulutusta sosiaalisen median vaaroista ja esimerkiksi groomingista, jossa hyväksikäyttäjä saa lapseen yhteyden sosiaalisessa mediassa ja johdattaa lapsen asteittain yhä vakavampiin seksuaalisiin tekoihin kiristämällä.

Traumapsykologi Soili Poijula painottaa, että tietoa on ollut jaossa jo vuosia, opit täytyy vain ottaa aktiiviseen käyttöön.

– Turvataitokasvatusta pitää tehdä koko ajan.

Miten voimme auttaa lasta ja nuorta? -yleisötilaisuus keskiviikkona 30.1. klo 18-20 Keskustan seurakuntatalossa (Isokatu 17, 2. krs). Oulun seurakuntien ja Soroptimistit Oulu ry:n järjestämä tapahtuma on ilmainen ja kaikille avoin.

Anna palautetta jutusta tai kerro näkemyksesi täällä

 

Katso yleisötilaisuuden ohjelma ja puhujat (pdf-tiedosto)

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Seurakunnat