Itsenäistä, mutta ei yksinäistä työtä

9.1.19

Kirkkoherran virka merkitsee siihen loppiaisena asetetulle Erja Oikariselle ennen kaikkea sitoutumista.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Lumijoen seurakunnassa maaliskuusta saakka vt. kirkkoherrana työskennelleestä Oikarinen kokee, että hänestä tulee viran myötä entistä tiukemmin seurakunnan oma pappi.
– Samalla virkaan kuuluva hengellinen vastuu konkretisoituu, toteaa muutama päivä ennen messua tavattu Oikarinen.
Pienen seurakunnan ainoa pappi on tuttu monelle paikkakuntalaiselle. Hän saa saarnata kolmena sunnuntaina kuukaudessa ja vierailla paikkakunnan palvelutalossa joka toinen viikko. Erja Oikarinen kuvailee työnsä olevan itsenäistä, mutta ei suinkaan yksinäistä.
– Tiiviissä viiden työntekijän yhteisössä tunnelma on välitön, työmaakokouksetkin käydään keittiön pöydän ääressä eväitä syöden. Minut on otettu lämpimästi vastaan, Oikarinen kiittelee.

Seurakuntalaiset tekevät yhdessä

Kirkolla on iso merkitys Lumijoen elämänmenossa. Jo itse kirkkorakennus on rakennuksista näkyvin, mutta myös kirkkoon kuuluvien osuus, noin 90 prosenttia, on Suomen kärkikastia.
Sitoutuneisuus näkyy myös käytännön toimissa. Paikkakuntalaisten talkoovalmius on hämmästyttänyt aiemmin kaupunkiseurakunnassa työskennellyttä.
– Jos vaikkapa hautausmaan valaistusta laajennetaan, seurakunnan vapaaehtoiset ja luottamushenkilöt ryhtyvät toimeen. Kun nuorisotyöntekijän virkaa ei ole, vapaaehtoiset ovat ottaneet nuorisotyöstä kopin.
Lumijoen seurakunta on halunnut säilyttää itsenäisyytensä. Seurakunta on velaton, tilinpäätöksen loppusumma vuosittain nollan tuntumassa eikä isoja investointeja ole näköpiirissä.
Toisaalta kirkkohallituksen avustuksilla on budjetissa suuri merkitys ja työntekijöiden työnkuva on keskivertoa laajempi.
– Jos jotain voisin toivoa, toivoisin varoja nuorisotyöntekijän palkkaamiseen. Toivon myös, että seurakunnan merkitys paikkakunnalla säilyisi ja että eri herätysliikkeisiin kuuluvat mahtuisivat yhä samaan kirkonpenkkiin, Oikarinen summaa.

Kuvia virkaanasettamisesta löytyy Lumijoen seurakunnan Facebook-sivuilta

Anna palautetta jutusta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Lumijoen seurakunta